Horse Connexion

Har hittat ytterligare en bunt med gamla hästtidningar. Denna gång Häst & Ryttare.
Hittade länken till Horse Connexion. De håller på med forskning som handlar om hästar och ridning. Sidan finns på både svenska och engelska. Mycket intressant läsning.

Blev en ridtur i skogen med Maja i dag. Lite skolor och lite samling. Tyckte det gick bra. 
Easy fick ut på en liten promenad i dag med. Verkade nöjd och glad som vanligt.



/Jennie Orleifson

Pyssel

Jag tror att jag har bestämt mig för att bara ta med mig Maja när jag flyttar.
Efter lite tänkande (i går, vilket gjorde att det tog lång tid för mig att somna..) och pratande med Lina så känns det klokt.
Jag kommer att ha tillgång till att arbeta med ett antal hästar på gården och jag kommer få mindre utgifter.
Det känns som ett bra beslut. Det gör hela flytten mycket lättare, eftersom jag inte kommer behöva låna någon okändtransport och eventuellt inte behöva låna någon bil.
Nu blir nästa steg att prata med familjen vem som vill och kan åka med. Och hur det kommer lösas på bästa sätt.

Denna dag har jag använt till lite pyssel.
Easy och jag gick på en 30 min promenad för att sedan köra lite "pälsvård". Med andra ord, rykt med olika borstar och man och svans utredning. Avslutade med lite hovvård och sedan mat.
Han verkade nöjd över att få stå i centrum för matte. Har blivit lite dåligt med det den senaste veckan tyvär.

Och lilla Maja då. Henne kunde jag inte låta bli. Hon kändes lika sur i dag som de andra dagarna. Jag hade först tänkt hitta på något, rida i skogen, löslongera eller liknande. Men jag kände att jag inte hade energi till det.
Så hon fick gå med in för lite pyssel hon med.
Hon stod faktiskt snällare än vad jag hade väntat mig. Vågade mig på lite snabb hovvård på framhovarna och hon uppförde sig bra. Vi gjorde inte så mycket mer. Ville avsluta medans det ännu gick bra.

Sedan skurade jag lite hinkar som jag hittade i min gamla fodertunna, som jag tänkta använda som vattenkar åt hästarna. Tidigare har de haft två hinkar men de tog snabbt slut, och det är en bit att gå för att fylla på.
Men jag tror att det här blir bra.



Hästarna undersöker det nya.



/Jennie Orleifson

Förberedelser

Har börjat kolla upp hur båtarna går och kostnader inför flytten.
Även skicket iväg en förfrågning för lån av bil. Så lite händer det i alla fall. Känns bra. Längtar ut!

Maja har fått ledigt idag, jag känner att det inte är någon idé att låta henne suga ur mig alla energi när hon är på det här humöret. Brunsten är ingen kul tid för någon av oss. Ridningen funkar, men inte hanteringen. Och jag måste hantera för att ta mig upp på ryggen. Så nu ligger vi lågt någon dag och ser om det känns bättre snart igen.

Får försöka använda tiden och energin till Easy och annat som behöver fixas.



/Jennie Orleifson

Marijke de Jong e-book

Jag vill varmt rekomendera Marijke de Jongs e-book, som man kan ladda hem gratis (se min länklista) på engelska.
Och ett tips är att skriva ut den.
Jag har haft den på min dator några månader men har inte orkat läst så mycket i den, mest kollat runt lite.
Men i helgen skrev jag ut hela och det är så mycket lättare att det blir av att jag läser i den. Och den är värld att läsa.
Jag hoppad över de första kapitlerna och gick in på beskrivningen av skolorna. Mycket har jag hört för, men det är ändå bra att få höra det igen, med andra ord och med bilder.

Jag trodde mig veta hur man gjorde en diagonal sluta ("Half pass" på engelska), men har aldrig lyckats få till det riktigt bra. Men när jag läste om det i e-booken fick jag lära mig hur den ska utföras korrekt.
Har även läst om lite olika sätt att gå in i en renvers (även kallt förvänd sluta).

Har blivit så inspirerad att jobba med de olika skolorna, så det var vad jag och Maja pysslade med i går.
Hon är brunstig, igen, så humöret är lite sådär. Men vi jobbade i skritt enbart och det gick bättre än väntat. Hon följer sittsen och hjälperna för det olika skolorna, det är styrkan som ska tränas upp mer så hon orkar. Men det känns som att jag har fått ett litet kvitto på att hon har blivit bra skolad.






/Jennie Orleifson

Solsken och en dag för hästar

I dag har varit en underbart vacker dag. Solen har försökt att värma lite i kylan vilket har varit uppskattat.

I dag fick Easy sin premiär tur med sadeln. Inga klagomål där. Men det blev bara en väldigt kort och lugn tur. Han har av någon anledning blivit lite svullen på vänster bak och lite värme i höger. Men eftersom det inte märktes någon hälta så kände jag att han behövde ut och ta en bensträckare, vilket han inte verkar ha tagit skada av. Tyckte nästan att vänster benet kändes lite bättre när vi har hemma igen. Få se hur benen mår i morgon.

Maja hade jag först plan på att ta med till grannens ridbana igen, det är så roligt att träna och rida med sadel.
Men när jag kom hem med Easy så kände jag någonting annat. Jag ville träna trick!

Och trick det blev. Eller ja, försök till i alla fall. Yoga (Hästen ska böja sig bak mot det ena bakbenet som den själv håller lyft och ta en godis på insidan av benet, kort förklarat) kan hon och även buga från vänster sida. Men vi började med att värma upp lite med kommunikationsövningarna som vi brukar köra. Sedan lite yoga och efter det bugning. Försökte från höger sida, men det tyckte hon var svårt. Men det blev ändå okej.


Easy bugar.

Vi tränade också in lite förberedelser till bergsgeten (Hästen står tätt ihop med alla fyra benen så att det bildas ett "V", genom att kliva in under sig med bakbenen mot frambenen som står helt stilla), som även kan vara till hjälp om man vill jobba med piaffen vid hand senare i utbildningen. Detta genom att tochera ena bakbenet lätt och be hästen att lyfta det och placera det längre in under sig.

Eftersom vi befann oss i en hage så tänkte jag att vi kunde jobba lite utan repet. Började med lite inkallning. Vilket gick alldeles utmärkt, tills hon kom på att ena änden av hagen faktiskt ligger nästan kant i kant med den hagen de andra hästarna var i. Då sprang hon dit.
Då övergick vi till lite löslongering.
Lite fusk kanske, men det tycker jag att det får lov att vara i början, om båda är nöjda med det. Den hag-delen närmast de andra hästarna är nämligen en yta på ca 20x35 m, tre sidor med staket och sedan kommer resten av hagen. Så det fanns bara ett ställa att fly åt, och det var även bort från de andra hästarna. Så jag fick lite draghjälp av dem. Fast hon brallade iväg ut i hagen ändå. Men hon kom tillbaka ganska så snart igen.

Intressant och något vi kommer jobba mer med.


/Jennie Orleifson

Inget regn

Idag fick jag äntligen provrida sadeln ordentligt. Tro det eller ej men det regnade faktiskt inte.

Blev ett besök på grannens ridbana. Vi började lite vid hand, mest för att stämma av sinnesstämningen och dags formen.

Sedan blev det ridning.

Sadeln är underbar att sitta i. Det enda är att den är väldigt styv i slutet på kåporna, så det gör lite ont på insidan av vaderna. Men den ska troligtvis bara användas och mjukas upp.

Vi lyckades göra lite fina skolor, skolskritt, samling i trav och provade lite galopp.

Galoppen finns mycket att jobba med. Men ingenting som det är bråttom med.
I vänstervarv ville hon bara springa på, nästan lite sken-känsla.
I högervarv kunde hon inte springa på riktigt lika snabbt för att balansen var mycket sämre. Hon nästan låg ner kändes det som. Men när man satte aningens press på att få lite samling så blev det bättre. 
Jag upplevde att det var lättare att få kontakt med henne i högervarvet. I vänster så försökte hon stänga av och bara springa.
Det ska bli intressant att se vad det kan bli av galoppen. Det är ingen gångart hon har svårt för, det är en gångart som gör henne spänd, frustrerad och stressad.

Efter galoppen hade hon lite svårt att lugna sig, så vi gjorde många övergångar mellan skritt och halt men även skritt och trav. En effektiv metod för att få henne att höra efter bättre och lugna sig lite.

Majas betyg på sadeln var nog bra. Många frustningar och hon verkade uppskatta den.





/Jennie Orleifson

Boktips!

För runt fem år sedan fick jag en bok i present, Hästar berättar skriven av Tamara Baltzar.

Tamara kommunicerar med hästar genom mentala bilder. I boken delar hon med sig av olika "samtal" hon haft med hästar. Hon beskriver också hästens flockbeteenden, hingstens beteende och hästens natur med mera. En mycket intressant läsning, även för den som inte intresserar sig för kommunikation med mentala bilder.





/Jennie Orleifson

Nätbutiker

I början tyckte jag att det var svårt att hitta nätbutiker med akademiask utrustning. Men nu har det dykt upp några så jag tänkte dela med mig av de länkar jag hittat.

Det finns både utrustning och ridkläder att hitta. Det mesta är svenska sidor, men en och annan utländsk också.

Markus Holst
House of CHARISMA
Akademisk Ridkonst Katrin Wallberg
Kaupre ridsport
Millhorse
Kapson
Malin Hellstedt
Equinea
Cavalos
Amazonas
Baroque
Palomino
Klassisk-dressur
Gith K

Hoppas ni hittar något :)



/Jennie Orleifson

Trots regn

Jag kan knappast påstå att det var härligt ridväder idag. Det har regnat mer och mindre hela dagen.
Blöta höstar och blött allt.
Gjorde i ordning Easys box med halm och hö och ställde in Maja där för att hon skulle få en chans att torka.
I början var hon putt över att behöva stå inne och snurrade runt i boxen och slog bakut. Men sen lugnade hon sig.

Insåg att regnet inte tänkte ge med sig så jag bestämde mig för att ta en kort tur i nya sadeln på Maja för att få känna efter lite.
Den var lite stel på sina ställen men efter att den har blivit använd ett tag så tror jag det kommer bli toppen :) Och Maja verkade nöjd.

Tog in Easy en stund, han verkade också missnöjd över det. Men när jag kom ut ca två timmar senare så stod han och sov, tror att han känner sig trygg och hemma i sin box :)

Blev lite läderpputs ikväll.

Nu håller jag tummarna för bättre väder i morgon!


/Jennie Orleifson

Helgen är här

Det är helg, jag har huset för mig själv, rummet fullt av katter, en skinkpaj i kylskåpet, hästarna vid gården och min sadel!

Kunde hämta den på Ekeskogs i gårkväll.

Så nu sitter jag som ett barn på julafton och försöker komma på hur stiglädrerna ska sitta.. Inte helt lätt när man är van med konstruktionen på de engelska sadlarna.



I går flyttades hästarna hem till gården. De såg riktigt nöjda ut över den nya hagen med gott om mat på.





När jag var klar för dagen med diverse målning och fixt och skulle hämta en häst för lite ridning, då började det regna. Med icke helt vattentäta gummistövlar och högt blött gräs, då blir fötterna blöta och kalla.

Blev ingen ridning. Easy behöde stå inne och torka så han kunde få på sig regntäcket och Maja kunde jag inte ta ur ur hagen för då såg det ut som att den tredje hästen, Miranda inte tänkte hålla sig på rätt sida om tråden.
Men så kan det bli. Även om de har gått vid gården tidigare så är det alltid saker och ting som ska komma på plats. Hästarna ska vänja sig  vid de nya rutinerna och komma till ro.

Trotts jobbigt regn och stissiga hästar så var det en fantastisk, eller snarare två fantastiska regnbågar.
Har alrig sett en regnbåge (den undre) börja så nära. När man såg ut över åkrarna så kunde man se hur den började från marken framför en skog och sedan följde en jämn fin båge som försvan ner bland granngårdarna.



Nu ska jag återgå till att försöka få stiglädrerna och stigbyglarna på plats så jag kan provrida sadeln i dag :D


/Jennie Orleifson

Frost och månsken

I kväll blev det träning på gräsplätten som var täckt av frost och skuggor som buskar och träd gav i från sig med hjälp av ett klart månsken. En fin och kall kväll.

Maja lyssnade fint när vi jobbade vid hand, så jag bestämde mig för att rida en stund på kapsonet också. Det gick fint det med. Vi jobbade med lite skolor, skolskritt och lite trav. Hon lyssnade mycket bättre och det var inte alls samma motstånd som jag hade sist när jag red på ridbanan. Så det känns kul och bra.

Easy fick en omgång T-touch, och det fanns mycket spänningar idag som lossnade, i det varvet där det inte brukar vara så mycket. Så det var välbehövligt för herrn.

Dagen har jag ägnat åt att stängsla runt en åker. Så i morgon ska hästarna flyttas hem till gården. Ska bli skönt att ha dem här hemma igen.






/Jennie Orleifson

Robin

Vilket tråkig väder det har blivit. Jag som skulle måla en massa ute, men det får vänta tills regnet ger upp och träet som ska målas torkar.

Idag red jag Robin. Tyckte det kändes lite bättre mot förra gången och jag har bestämt att jag vill ha honom på prov för att sedan ta beslutet om det är en häst för mig.

Jag fick även den glädjande nyheten att min sadel är skickad! Så nu ska den bara leta sig till Gotland.
Och när den kommit ska jag prova den på Robin. Sadeln han har haft de gånger jag ridit honom har inte legat helt bra, men det var den de hade som passade honom bäst. Den låser hans bogar och ger honom en stötig gång. Så det ska bli spännande och se vad han säger om min.
Och så ska det bli fantastiskt att få prova den på Maja igen!
Även Easy kommer nog få testa den ;)

Jag ska också försöka ta mig i kragen och försöka sy en ridkjol. Jag har tyget, men det är mönstret som ska göras. Den tråkiga biten. Men får jag det gjort blir det nog lättare att komma igång.

Sen ser jag fram emot en helg med huset för mig själv. Ska vara hus, hund och katt vakt och det ska bli skönt att få sköta sig lite själv. Det ska nog bakas en ädelostpaj och stekas lite pannkakor då :)



/Jennie Orleifson

Frid och fröjd

Ja, det är ganska lugnt på häst-fronten. Easy tuffar på så gott han kan och Maja känns rätt lugn.

Jag och Maja har jobbat mycket med vid hand arbetet just nu. För några dagar sedan var vi på ridbanan. Det gick jätte bra när vi jobbade vid hand, men när jag kom upp på ryggen blev det dragkamp. Hon var spänd och okoncentrerad,  vilket fick mig tyvärr att följa i hennes spår. Ibland fick vi till något bra, men större delen av tiden så var det en diskussion om tempot och betydelsen av mina hjälper.
Efter det kände jag att vi lika gärna kunde gå tillbaka till vid hand jobb. Hon sköter sig väldigt fint och har blivit en pärla på slutan när man hämtar bakbenet med spöet. Så vi har börjat prova att göra lite skrittpiruetter. Hon tycker det är lite små jobbigt men det går framåt. Det är betydligt roligare att jobba med henne nu. Jag förstår henne bättre och då reagerar hon bättre.


Jag och Maja i vintras.



/Jennie Orleifson

Katrine!

Äntligen är Katrine tillbaka på Gotland! Katrine var en av tjejerna från Danmark som jag bodde och hade praktik tillsammans med på Ekeskogs. Hon ska vara här 10 dagar och jag hoppas att vi hinner ses så mycket som möjligt!

Kom ingen sadel den här veckan heller. Snart kommer ny vecka och nytt hopp!

Det har även blivit bestämt att jag ska flytta till Västerås, senast vid årsskiftet. Jag ska gå som praktikant hos Lina Petersdotter Johansson som har fått tag på en hästgård. Så jag har boende och stallplats klart. Sedan är planen att jag ska plugga Entreprenörskolan med start i januari och samtidigt gå som praktikant.

Så nu är det mycket praktiskt och ekonomiskt som ska redas ut. Och inte minst med hästar. 
Vet inte riktigt hur det ska lösa sig med hästarna just nu. Efter att ha pratat med Maja i Danmark och fått höra så fina ord så kände jag (igen) att det bästa jag skulle kunna göra för Easy är att släppa honom fri från sin slitna kropp, det kändes som ett tryggt och bra beslut.
När jag nämnde det för mamma blev hon nästan arg.
Men jag känner att det inte är något alternativ att ta med honom till Västerås, jag har en känsla av att han inte kommer bli lycklig där. 
Mamma och pappa tycker att de kan ha kvar honom här hemma på gården. Men de vet inte vad han kräver för att må bra och hur mycket jobb som behövs läggas ner. Båda är djurvana men ingen har jobbat särskilt mycket med hästar.
Så det svåraste och jobbigaste jag har att ta itu med nu är att försöka få dem att förstå varför det bästa är att ta bort honom. Men det är svårt att hitta bra och kloka argument som de kan förstå. Och det är jobbigt att ens behöva "försvara" sig i det beslutet, mot sina föräldrar..

Men det reder väl ut sig på något vis.. Kan man hoppas.


/Jennie Orleifson

Är Rudolf en häst?

Håll i hatten nu allihopa! Här kommer en artikel som jag hittade i ett gammalt nummer av Tidningen ridsport.


"Är Rudolf en häst?

Ny forskning har nu äntligen avslöjat
att den gamla historien om Rudolf 
är i verkligheten ett rent påhitt.
En artikel i den välkända tidningen "Christmas"
påvisar prof J. Klejne från Grönlands juluniversitet
att det finns många overkligheter i historien om Rudolf,
att det helt enkelt inte kan stämma.
Prof J. Klejne skriver bl.a. att något som en dimmig julnatt inte existerar.
Julnätter är alltid stjärnklara och frostiga.
Vidare tvivlar han på att man kan få en flock renar
att fara fram över himlen enbart av egen kraft.
Det stämmer helt enkelt inte. Påståendet om att Rudolf's näsa skulle
lysa som en fyr är helt overkligt skriver prof J. Klejne.
Visst har man sett röda näsor men bara på hästar, inte på renar.
Att alla andra renar skulle ha mobbat Rudolf bara
för han hade en röd näsa kan heller inte vara sant.
Något sådant gör inte renar. De har helt andra beteenden.
Renar är inte särskilt kloka.
Hur kommer så jultomten runt på julafton?
"Jo, Rudolf är naturligtvis en häst", säger han.
Hästar har nämligen alla de egenskaper som krävs för att
dra en släde över himleni en sådan fart.
Och vad beträffar röda näsor så lyser hästens mule mycket bättre fastslår prof J. Klejne."





/Jennie Orleifson
Är Rudolf en häst?
Ny forskning har nu äntligen avslöjat att den gamla historien om Rudolf är i verkligheten ett rent påhitt.
En artikel i den välkända tidningen "Christmas" påvisar prof J. Klejne från Grönlands juluniversitet att det finns många overkligheter i historien om Rudolf, att det helt enkelt inte kan stämma. Prof J. Klejne skriver bl.a. att något som en dimmig julnatt inte existerar. Julnätter är alltid stjärnklara och frostiga.
Vidare tvivlar han på att man kan få en flock renar att fara fram över himlen enbart av egen kraft. Det stämmer helt enkelt inte. Påståendet om att Rudolf's näsa skulle lysa som en fyr är helt overkligt skriver prof J. Klejne. Visst har man sett röda näsor men bara på hästar, inte på renar. Att alla andra renar skulle ha mobbat Rudolf bara för han hade en röd näsa kan heller inte vara sant. Något sådant gör inte renar. De har helt andra beteenden. Renar är inte särskilt kloka. Hur kommer så jultomten runt på julafton? "Jo, Rudolf är naturligtvis en häst", säger han. Hästar har nämligen alla de egenskaper som krävs för att dra en släde över himleni en sådan fart. Och vad beträffar röda näsor så lyser hästens mule mycket bättre fastslår prof J. Klejne.

Älskade Mustang!

Våran älskade Mustang finns inte längre..
Han kom rakt in i vårat hus (praktikantbostaden) och rakt in i våra hjärtan!
Och på båda ställena bestämde han sig för att stanna.
Över 15 år blev han.
En helt underbar katt som gjorde mig sällskap när doktorn portat mig från stallet en period.
Han var matglad och ville nog helst vara innekatt på heltid om han själv fick bestämma.
Han tackade aldrig nej till en mysstund.

Kommer alltid minnas den katten.


Ställa en fråga

Full av glad och avslappnad energi begav jag mig till stallet i går. Maja var lite surare än dagen innan. Men när vi gick ut i den lilla hagen som förtillfället får leka ridbana så var hon väldigt lugn och avslappnad. Jag satt upp, och en viss liten dam försökte bita mig i foten..

Hon visade tydligt vad hon tyckte, vilket var pest och pina.
Istället för att sätta hårt mot hårt bestämde jag mig för att fråga. Något jag alltid tyckt varit ett vettigt sett att rida efter, men som jag ofta glömmer bort när jag kommer upp på hästryggen.

Med att fråga menar jag att jag frågar om hästen skulle kunna tänka sig att göra t ex en öppna, i stället för att kräva det.
Men det innebär inte att övningen ska rinna ut i sanden bara för att hästen säger "Nej". Säger den nej, fråga igen "Är du säker på att du inte ens ska försöka?", är fortfarande svaret "Nej", "Men kan du inte ens försöka lite?". Oftast brukar hästen då göra ett försök, och då är det definitivt läge för beröm.
Man kan sätta olika grader av press när man jobbar efter frågor, min press var väldigt liten igår. Vilket resulterade i att Maja försökte vara till lags, trotts jobbiga hormoner. Vi lyckades jobba tillsammans i stället för att kämpa emot varandra, vilket det fanns många förutsättningar för.

Ett litet tips om du vill fråga hästen, så gör det högt. Ställ frågan rakt ut med ord. Inte för hästens skull, utan för din egen. Då blir du mer medveten om vad du själv egentligen vill och det blir lättare för hästen att uppfatta.



Jag och Patrovinia, en tuff och duktig läromästare!

Saknar att rida damsadel..


/Jennie Orleifson

Skogen

Det finns inget i mitt liv som ger mig så mycket bekymmer, problem och frustration som hästarna.

Men det finns inte heller något som skänker mig så mycket glädje, livsnjutning och harmoni.

Trotts att många av mina problem kommer från hästarna på ett eller annat vis så är det också dem som får mig att, om så bara för en kort stund, må bra och glömma alla bekymmer.

Hästarna var trevliga och snälla i dag. Easy jobbade jag en liten stund med T-totch och lite skolor.
T-totchen går bra, och han verkar tycka att det är behagligt. skolorna lite jobbigare och blev lite små sur. Gjorde väldigt få steg, lite fler i vänster varvet. Jag vill, utan att egentligen anstränga honom, hjälpa honom att bygga upp en lite jämnare muskulatur på baken. Om man står bakom honom ser man tydligt att vänster är mindre musklat. Men det är svårt, och kanske inte ens någon idé, när hästen inte "tål" belastning.
Men han var duktig och vi höll inte på länge. Och glad blev han när han fick sin mat, han är så förtjust i B-vitaminen han får i fodret ^^

När det var Majas tur märkte jag redan när jag tog på grimman att hon inte var på humör. Tror att det är brunsten. Men väl förbered på det så gick det bra. Bestämde att vi skulle rida ut, och det blev en riktigt mysig tur. Skritt, lita trav och en galopp vågade vi oss på. Det var härlig att komma ut i skogen, jag kunde både le och andas. Vilket har varit lite svårt till och från.
det är så skönt att komma ut och öppna upp sinnena.
Allt man ser är en tavla.
Allt man hör är musik.
Allt man luktar är parfym.
För en stund var livet bekymmerslöst, vilket jag har lärt mig att ta till vara på. Samla energi i från, för att senare orka härda ut det jobbiga och onda.




/Jennie Orleifson

En lycklig dag, försvinner för snabbt

I går kändes det mesta bra. Solen sken, hästarna var trevliga, jag hade motionerat, ätit gott och det fanns inte plats för de dumma tankarna.

I dag känner jag mig ensam, övergiven, liten som en ärta, pank och allmänt nere. 

Vägen är hela tiden så krokig. Man vet aldrig vad som kommer dyka upp runt nästa kurva. Något vacker, snällt och trevligt, eller något fult, skrämmande och otäckt.

Jag börjar känna en sådan panik över att inte ha något jobb, två hästar, en dyr sadel (som inte kommit ännu) och en bil som behöver tankas och lagas på..

Paniken börjar få mig in i en passivitet, det känns lönlöst att försöka. Uppgiven. Så vill jag inte ha det, men det är svårt att styra över. Det är bara att bita ihop och verkligen försöka göra någonting åt det.

Inte blir det lättare av att jag inte kommer någon stans med hästtänket.
Jag känner just nu att jag inte vill ge upp på Maja. Det är en fin och bra häst jag har, under all skit.
Easy gör det inte lättare genom att glatt lufsa på med mig på ryggen, utan att visa tecken på smärta. Hur ska jag kunna ta bort min älskade häst, när han verkar så nöjd och glad med livet?
Jag vet inte om jag klarar av det, och kommer jag att kunna handskas med känslorna efteråt? Saknad? Skuld? Tröst?

Det blir inte bättre över att föräldrarna inte alls förstår att jag ens tänker tanken.
Jag har inte kunnat diskutera detta klokt med någon på ett tag och jag känner mig väldigt vilsen just nu.
Jag vet inte hur jag ska gå vidare med det här.
Kommer jag orka med två nya hästar. Vad gör jag när Maja har sina jävliga dagar och Robin inte kan/vill ge mig den tröst och trygghet som Easy skulle ha givit? Kommer skulden kännas för stor då? Över att jag tagit bort min stöttepelare och vän trots att jag skulle kunna ha honom kvar.

Samtidigt så vill jag inte flytta med honom när jag flyttar till Västerås i vår. Att riskera att han blir olycklig igen, på samma sätt som på Ekeskogs. Men att låna ut honom? Nej, till vem då?
Han mår inte bra av att inte arbetas, han tål inte att arbetas. Det är en smal och svår balansgång som jag inte tror vem som helst skulle klara. Och det finns troigtvis ingen som har tillräckligt med kunskap som skulle vilja ta hand om honom. De skulle inte ha någon användning för honom. Eller så smått börja ställa för höga krav på honom, jag vet själv hur svårt det är att låta bli.

Väldigt invecklat och personligt inlägg, men jag kände att jag behövde skriva av mig.

Nu ska jag bort till stallet och hoppas på att de kan ge mig en stunds sinnesfrid som jag vet att de kan ge.


/Jennie Orleifson

Solen!

Solen skiner idag och ännu en vecka har gått utan att min sadel kommit. Hoppas så innerligt att den kommer i nästa vecka! Drömde faktiskt om den i natt ^^ Är det ett tecken kanske?

Maja har faktiskt uppfört sig rätt okej, trots att brunsten är i gång. Kanske börjar örterna att hjälpa. Vi har ridit ut och vi har jobbat lite på grannens ridbana. 

Kommer ni ihåg när jag pratade om att hämta det yttre bakbenet när man gjorde en sluta vid hand? Det tränade vi på. Det var lite knepigt men gick bättre än jag hade väntat mig. Formen är svår att få till, men i nu läget känner jag att den inte är den viktigaste, utan att hon förstår vad hon ska göra när jag frågar med spöet. När hon väl har förståt det så kommer nog formen falla på plats mycket bättre tror jag.

Vi red även en stund. Det gick också ganska bra. Men hon hade det svårt med skolorna i vänster varv. Vi red övningen Karé, att rida en fyrkant (utan hjälp av väggarna) i stället för volt. I denna övning utförde vi skolorna öppna och sluta i skritt och i trav. Det kändes skönt att få jobba igenom lite klok ridning och hon verkade också nöjd efteråt. 

Funderar på om jag ska se om det är möjligt att rida Robin igen. Sen måste jag börja se vilka möjligheter jag har när det gäller dessa tre hästar, en måste bort så mycket vet jag. Svårt..

Nu blir det att ta sig till stallet och utnyttja det vackra vädret och dagsljuset idag när jag är ledig. Nu när dagarna börjar bli så korta har det blivit mycket jobb i halvmörker, och snart kommer det bli hel mörker som gäller. 

Ska försöka kolla upp möjligheten att rida i ett ridhus inte allt för långt i från mitt hem. De har ett riktigt bra underlag och jag tror att det brukar finnas mycket ledig tid att rida på kvällar där. Ett stort plus är att det inte är några stora jobbiga backar som kan försvåra ännu mer under vintern.



Jag och Easy på medeltisveckan inne i Visby detta år :)



/Jennie Orleifson

Rapport

Det rullar på för mig. Går väl lite på halvfart till och från, men överlag så är det rätt okej.

Maja har varit rätt okej de senaste dagarna, så i morgon tänkte jag faktiskt låna grannens ridbana för att se om vi kan lyckas träna lite ridning klokt =)

Min sadel väntar jag ännu på, den kan komma vilken dag som helst nu. Vill så gärna ha den. Nog för att det är mysigt att rida barbacka, men i längden blir det jobbigt (och ohälsosamt). Och man känner sig lätt utsatt i vissa situationer.

Snart ska nog hästarna flytta hm till gården igen, ska bli skönt. Så det ser jag fram emot!



ja, en liten snabbrapport blev det. Får försöka skriva mer en annan dag.




/Jennie Orleifson

Foto

Igår fick Easy följa med mig hem till gården och leka lite fotomodell i våran trädgård. Blev en del fina bilder.










Jag har provridit Robin ännu en gång, i ridhus. Det är en väldigt social och trevlig häst som säger i från om han tycker något är fel. Jag tycker väldigt bra honom.

Samtidigt så uppför sig Maja bra stundtals. Och jag har lagt ner mycket tid på henne och vi har båda utvecklats under den tid vi haft tillsammans. Det är ingenting man gärna bara kastar i väg som om det vore ingenting.

Så det har dykt upp ännu ett alternativ, inget jag tycker om men som troligen är det bästa om man tänker lite framåt.

Det är att ta bort Easy. Han är inte frisk i sin kropp, även om han är rätt nöjd ändå, så länge han får gå rakt fram i stort sätt.
Han blir sur och besvärad när man börjar arbeta honom för mycket på volt, han klarar det helt enkelt inne. Skulle man be om trav skulle öronen hamna på nacken direkt. En frisk häst har inte dessa problem. Jag kommer troligtvis inte kunna ha honom i så många år till även om vi bara tar det lugnt. Han mår ju inte heller bra av att bara gå. Då blir han stelare i kroppen och går ännu sämre. Och han tål inte arbete för då blir han överbelastad..

Problemet är att jag vet inte om eller hur jag kan släppa taget om honom. Det är jävligt svårt det här, och jag mår inge bra just nu över att behöva tänka över det.
Vet inte riktigt hur jag ska tackla det här.

Men det blir nog bra tillslut, optimist som man är..



/Jennie Orleifson

Gamle trotjänarn

I onsdags var det hästmöte inne i Visby. Vi skulle diskutera hur Gotlandsgruppen ville göra nästkommande år med lektioner och kurser. Det var en trevlig liten sammankomst med mycket hästprat och mysig julstämning. Lite tidigt att börja smaka på julen redan nu kan tyckas, men det var otroligt mysigt.

Igår var jag ute på en ridtur i skogen på Maja, drygt en timme blev det med skritt och en lugn och fin trav. Hon var snäll och det kändes som att vi båda behövde det.
Men hemma igen som vill hon inte vara med på noterna riktigt.

Idag jobbade jag Easy en stund. Han var jätte duktig trots att han var rätt spänd i början.
Vi började med T-totch. Fanns lite spänningar som släppte efterhand.

Sedan övergick vi till arbete vid hand.
Vi började med en övning som jag snappade upp i onsdags när jag var på hästmöte.

Man står framför hästen. Sedan ska man be hästen att backa ett steg, bara ett. Sedan ber man den att ta ett steg framåt. Sedan upprepas detta. Försök att lägga märke till vilket ben hästen föredrar att ta ett kliv bakåt respektive framåt med.
För Easy var det inga problem, han lyssnade fint och hade inte för bråttom och försökte inte ta fler steg än jag bad om.

Sedan gick vi in på att jobba lite med skolorna. Lite öppna, lite sluta. Inga problem när man tar några få steg åt gången. Jag måste hela tiden påminna mig om att inte arbeta honom för mycket. Det är så lätt hänt när han är så duktig.
Slutan måste jag säga att han är super duktig på. Kommer inte ihåg att det har gått så här bra förut. Jag går baklänges och ber honom kliva mot mig. Jag vill att bakdelen ska komma mot mig i stället för bort från mig. Man kan även gå på hästens utsida och be honom att kliva bort från sig, men det var ingenting för oss. Det är framför allt vid diagonalslutan som det kan vara till hjälp att gå på hästens utsida. En nackdel med det är att man måste ta sig runt hästen på något vis, eller stanna den för att gå runt på andra sidan. Därför kan jag rekommendera att lära hästen att gå i diagonalslutan genom att kliva in mot dig. Då slipper du sidbytet och kan få mer flyt.

Ibland håller jag upp spöet och riktar det mot bakdelens bortre del för att hjälpa till att hämta det bakbenet.
Jag bestämde mig för att prova en skrittpiruett, vilket vi tidigare aldrig gjort eller tränat på. Fick några jätte fina steg utan något större problem.
Blir så stolt och samtidigt ledsen över honom. Vad långt vi skulle ha kunnat komma om han var frisk i kroppen sin. Att han har blivit så långt utbildad trots patellaupphakning och utslitna bakknän. En tapper kämpe och trogen vän!

Ett träningspass som detta med min kära vän får mig ännu mer att längta efter en häst att träna ridkonsten med. En häst som vill och försöker.



Jag och Easy sista dagen på min praktik på Ekeskogs. Damsadel och halsring.




/Jennie Orleifson

RSS 2.0