How to teach Piaffe

:)




/ Jennie Orleifson

Buddhistmöte, damsadel och kvällsframvisning

Tiden går och det känns som att Gotlandsvistelsen håller på att ta slut alldeles för fort. Samtidigt så längtar jag hem till djur och människor. Full av inspiration så vill jag i gång och jobba med mina egna hästar.

Jag har varit på ett jätte trevligt Buddhistmöte i Visby, mitt första faktiskt, och chantat i en halvtimme. De var trevliga människor och trevlig stämning.

Idag har jag varit på Ekeskogs från morgon till kväll. Jag har tittat på lektioner, flätat Fenjas underbart vackra man, tränat en häst, ridit damsadel, provat en sadel, fått massage, kollat på en film och umgåsat med underbara människor :)

I morfon ska jag hålla lektion och sedan åka till Ekeskogs. På kvällen ska jag vara med på Kvällsframvisningen/uppvisningen som ska äga rum. Mer information om den finns på http://www.ekeskogs.com.





/ Jennie Orleifson

Heldag på Ekeskogs

Idag har jag varit på Ekeskogs. Det har varit en varm och solig dag. Riktig sommarvärme faktiskt.

Jag har sett när andra har tränat hästar, jag har pratat om hästar och jag har tränat två hästar.
Jag har fyra unga ston som jag får jobba med. Två PRE ston, en knabstruper och en korsning PRE/Fredriksborgare. 
Det känns skönt att veta att det finns några hästar att fixa och dona med när häst-abstinensen blir för svår.

Det har varit en trevlig dag och jag känner mig nöjd och glad. Nu ska jag bara försöka planera resten av mina dagar här på Gotland för att få ut så mycket som möjligt och må så bra som möjligt :)


Här är en liten film som Maja C har gjort. I videon diskuterar hon med Therese Lidén från Lidéns Häst och Hälsa om sadeln och tillpassningen. Mycket intressant!





/ Jennie Orleifson

Hästfri dag

En så här ohästig dag har jag inte haft på väldigt väldigt länge!

Jag har endast sätt ett fåtal hästar i sina hagar när vi åkt förbi med bilen.
Sov länge idag gjorde jag också. Blev lite förvånad själv faktiskt.

Efter lunch åkte jag med mamma på "Kak-buffé" som min lillasysters klass anordnade. Fick med mig Linn dit, så vi hade jätte trevligt. Först åt vi massor av olika sorters kakor och när magarna var för fulla gick vi en promenad med mammas hund Zicco i ca 1 timme. 

Jag har även klippt ihop en liten film så ni kan få se lite hur det ser ut i "mitt" hus hemma i Levide, Gotland (Mitt barndoms hem).




I morgon blir det däremot hästar på schemat. Ska till Ekeskogs på morgonen och stannar obegränsad tid ;)


/ Jennie Orleifson

Farmor och farfar

Idag köpte jag mig en egen orakel kortlek. "Magical Unicorns".



Jag drog kortet "Grandparent":


"You have a special bond with a grandparent that can never be broken."

Boken skriver bland annat:

"You will always love and help each other, even if you're far away from each other. That's because the special bond that you share travels everywhere - even from Heaven!"

Jag tänker på min farfar, "Totte". Han var en riktig hästkarl och av den goda sorten. Han hade väldigt god hand med hästarna, och även andra djur.

Han dog när jag var liten, samma år som jag skulle fylla tre. Jag har ett minne, tror jag eller om det är återberättat. Det är så svårt att skilja på när man var så liten.

Jag har många gånger känt "Tänk om han levde och fick vara med om när hästarna åter igen kom till gården efter år av hästlöshet. Tänk vad han kunde lära mig. Tänk vad stolt han skulle vara och lycklig över sitt barnbarns stora passion för hästar."

"the special bond that you share travels everywhere - even from Heaven!"

Ja, till och med från Himlen. Jag känner stoltheten nu. Jag vet att även fast han inte finns kvar här så har han sett vad jag har lyckats med hittils och är stolt över det :)

Jag hittade två gamla fotoalbum med bilder på farfar "Totte" och farmor Britta. Jag känner glädje över att se vilka hästmänniskor de var. Jag och farmor har haft en bra relation och jag vet att hon blev glad när hästarna återvände till Orleifs Gård.

Jag känner stolthet över att se en bild på farmor tävla i trav i Norrköping. Se farfar visa up flera av statens hingstar som var stationerade på gården. Se dem på hästryggen. Se dem tillsammans.

Farmor och farfar:





/ Jennie Orleifson

Gotland!

Och äntligen var man hemma på Gotland igen. Även om Nybyn är mitt hem nu så kommer Gotland alltid vara hem, oavsätt vart i världen jag befinner mig.

Det har varit otroligt inspirerande att jobba och studera tillsammans med Lina och Maja C nu i några dagar. Nu väntar ännu mer häst-studerande på Gotland. Men även massa mys med tid för familj och vänner.

Resan till Gotland gick smidigt och det var trevligt att inte behöva resa ensam. På båten hade vi tur och hittade sittplatser vid ett eluttag så att vi hade möjlighet att utnyttja tiden på båten till lite arbete.

I morgon väntar en tur till Visby med Maja C och några till från Ekeskogs. Ensam svensk blir jag i sällskapet tror jag ^^ Två från Danmark och två från Holland och jag blir det nog :) Senare på eftermiddagen blir det fotboll. Levides första seriematch, så det får man ju inte missa om man ändå är hemma.

Mer uppdateringar om veckan kommer ;)




/ Jennie Orleifson

"Oh, what a day! What a happy, happy day"

Vilken givande dag!

Idag har vi fortsatt studien av halvhalten och stången. Therese, från Lidéns Häst och Hälsa, kom ut på besök och praktiserade Ortobionomi på två av gårdens hästar. Mycket spännande teknik och Maja som var den ena att behandlas svarade jätte fint på den.

Medan vi hade Therese på plats så passade vi på att ta del av hennes sadel-kunskaper innan hon åkte vidare. Så hon visade och pratade vad man ska tänka på. Vad som är bra tecken och vad som är dåliga tecken. Mycket intressant.

Och det bästa av allt, filmkameran har fått rulla massor! Så idag har vi lyckats samla massor av intressant och spännande film-material. Det är så roligt och spännande att hålla på med att intensivstudera med andra som är lika ambitiösa som en själv.

Vi passade även på att mysa lite ikväll och innan vi tackade för dagen så chantade vi tillsammans. Maja C är buddhist och det var jätte roligt att vi fick vara med. 


/ Jennie Orleifson

Stången

Idag har vi studerat stångbettet lite närmare. Det är inte bara att tränsa hästen med stångbett och förvänta sig att den ska förstå, eller tro att man kan göra som när man rider på tränsbett eller kapson med handen.

Jobbade med Maja stilla stående. Ge ett lätt tryck i stången och håll kvar tills hästen ger efter och släpp då helt efter på tygeln så eftegiften blir total och väldigt tydlig. Det var väldigt intressant att jobba med och bra träning för min hand.

En trevlig liten utflykt blev det också.


/ Jennie Orleifson

Youtube

Jippi :D Idag fick jag min första prenumerant på min Youtubekanal Orleifson!

Vad bra livet är när man blir så glad för så lite :)


/ Jennie Orleifson

Full rulle hela dagen

Det har varit en händelserik dag.

Katta som har sin häst här tillfälligt kom vid nio tiden för en lektion med sin häst och en med Roccos. Sedan kom Therese Lindén från Häst och Hälsa och behandlade Roccos.

Roccas hade mycket att greja med och mycket svårt att stå still. Men det var bra för honom att släppa lite.

Efter lunch jobbade vi lite framför datorn och sedan gick jag och Maja C ut för att träna (hästen) Maja och Easy.

Det var väldigt spännande och nyttigt med lite nya ögon som kunde hjälpa till att kolla. Med Maja tittade vi på tungdpunkts förflyttningen i halten. Hon har haft jätte svårt med det. Man får ingen reaktion, det är bara stumt. Men med lite tips och hjälp från Maja C så gick det lite bättre, så nu är det bara att kämpa vidare med att stretcha och tänja.

Easy fick greja på och vi gjorde lite basic-grejer. Masserade även honom lite själv.

Sen var det dags för kvällsfodring och sedan en god middag till oss människor.

Nu väntar lite små jobb vid datorn innan det är dags att krypa i säng och sova för att orka morgon dagen som är här snabbare än man tror ibland.




/ Jennie Orleifson

Besök

Det känns som det har varit mycket de senaste dagarna. Hästträningen har fått ligga lite åt sidan.

Men igår tränade jag Maja en kort stund vid hand på ridbanan. Hon var inte tipptopp men jobbade ändå på.

Idag blev det en liten tur med Easy. Lina på Gormur, Micke och Linas syster som var på besök följde med. Jag passade på att rida Easy med halsring för att öva uteritt med andra. Vi har gjort det tidigare men inte många gånger. Skritt fungerar bra och han lyssnade jätte fint, blev lite förvånad ^^ Man kan inte garantera att han alltid lyssnar till 100% även om han är lydig så är det inte alltid han har lust att lyssna på mig.

På eftermiddagen hämtade jag Maja C (Danska väpnaren) vid tåget och det var så underbart att få se henne igen. Så kvällen har gått till en massa härligt prat.

Nu är det sängen som gäller för att orka morgondagen.


/ Jennie Orleifson

17 april

Äntligen har jag med hjälp av en snäll lärare via mail lyckats installera wordpress till min hemsida, så nu helt plötsligt så har jag en egen hemsida.

Hemsidan är mycket långt ifrån klar, men jag tror att den kommer bli jäkligt bra och jag ser fram emot att kunna använda den aktivit.

www.jennieorleifson.se


Det har varit två givande men kämpiga dagar nu. Igår åkte jag och Micke in till Västerås för lite nytto-shopping.
Granngården, nya stora (jobbigt stora) IKEA, Hööks och ICA Maxi.
Inhandlade fodertunnor, hinkar, bänkar, krokar, hålgörare, slickepott, osthyvel, gummistövlar, arbetshandskar och lite annat.

Jag köpte en liten födelsedagspresent till mig för pengarna jag fick av mamma och pappa när jag fyllde år.
Ett parr ridbyxor och två par ridsprumpor blev det, och tur som man kan ha så var det 10% rabatt på allt i butiken. Så nu finns det kvar några slantar att köpa något annat roligt för :)

I dag har vi haft ett lååångt men mycket intressant möte. Men det var bra kämpigt på slutet.
Sen är det ju alla dessa hästar som ska skötast. Sju styckna är dom nu, och fler är på gång.

I morgon kommer fina väpnaren Maja från Danmark. Maja var en av tjejerna som jag bodde och jobbade tillsammans med på Ekeskogs. Ska bli så roligt att ses igen, tror inte jag släpper tillbaka henne till Danmark igen. Hon får stanna i Sverige hos mig ;)

Sen är det inte länge kvar tills jag och Maja tillsammans åker till Gotland för en härlig vistelse där.
Så är det någon på Gotland som vill hinna ses när jag är där så är det bara att höra av sig. Åker till Gotland den 22 april och stannar drygt en vecka.




/ Jennie Orleifson

Kallblodstravare x2

‎"Ann Marlen Hagen måste köra en 12 års kallblodssto och en 2 års kallblodshingst till slakteriet efter påsk, båda är inkörda. Hoppas jag kan köra dom till ett gott nytt hem istället. Ägaren har blivit akut sjuk och kan inte ha dom längre. Om någon är intresserad, skicka mail till [email protected]"

Tänkta att det var lika bra att dela här. Vet inte mycket själv, men hästarna ska vara friska.


/ Jennie Orleifson

Maja <3

Ikväll var en sån kväll när det kändes som massa spänningar i huset.

Jag tänkte försöka vara duktig och ta tag i att göra mat, men jag orkade inte vara kvar inne så jag flydde fältet. 
Eftersom jag inte riktigt ville gå tillbaka in så tog kvällsfodringen ganska lång tid. Och jag tror att kroppen ville spara på energi. Började bli hungrig men ville inte behöva gå in och äta, ibland sköter kroppen sig bra själv :)

Alla hästarna skulle ut och få sina mineraler så det tog naturligt lite längre tid än vanligt, plus ett långsamt tempo.

När allt var klart och lugnt i hagen kände jag att jag behövde komma bort mer. Jag behövde känna en gungande rörelse under mig. Värme och trygghet. Så jag hämtade Maja ur hagen och tränsa på hackamoret hoppade upp och skrittade iväg.

Hon var pigg men snäll. Lyssnade fint och jag tror att det var en av de bästa turerna vi haft tillsammans. 
Hon är bra underbar den hästen. Hon kan verkligen ställa upp för en när man behöver det.





/ Jennie Orleifson

Äkta vår

Många härliga plusgrader har vi haft idag.

Idag har jag hjälpt Lina med en lektion hemma på ridbanan för tre elver från Västerås folkhögskola (om jag inte minns fel). Gormur och Maja fick ställa upp som lektionshästar för dagens arbete. Både skötte sig jätte bra och eleverna var jätte treviga och gjorde ett bra jobb med hästarna.

Jag passade även på att filma lite när det var så härligt varmt att vara ute. Både människor och djur har njutit av dagen!





/ Jennie Orleifson

Easy och Maja

Sol och varmt var det igår. Jag och Maja invigde skötplatsen utomhus. Inga problem och hon stod snällt. Dock så var det lite svårt att låta bli gräset.

Började med att känna lite på henne från marken innan jag satt upp och red. Vi red igenom alla skolorna i skritt som ingår i Väpnarprovet och det gick rätt bra. Hon kan alla olika moment nu. Men kvaliten behöver jobbas upp.
Sedan jobbade vi lite med öppnan och slutan på rakt spår i trav. Det gick också rätt hyffsat, men kvaliten måste höjas även här.

Men höjdpunkten på träningspasset var nog övergångarna vi gjorde mellan skritt och trav via diagonaliseringen. Jag behövde bara samla skritten och sedan i min kropp ändra takten till en travtakt och hon följde med. Helt fantastiskt :)

Jag och Easy körde lite "frihetsdressyr" på ridbanan. Tänkte försöka träna inkallning, men jag var inte så bra på det ^^ Han är inte alltid så intresserad av vad jag gör när han är lös..

Jag lyckades med någon, men sen gick vi över till lite trick. Och kronan på verket blev en kompliment (ner på båda framknäna). Jag vet att han kan tricket. Efter mycket om och men så lyckades han lära sig det. Men vi har inte lyckats många gånger och han har försökt undvika det. Men i går så lyckades han efter lite trix och fix ta sig ner. Det kändes lite som han sa "Bara för dig matte". Han är ju en guldklimp!

Vi red även en stund i skritt med endast ett spö som hjälpmedel. Jag blev faktiskt själv lite förvånad över hur pass bra det gick att forma honom efter sitsen. Jag kunde svänga och göra åttor, serpentiner och halter. Jag kunde även på volten be honom att kliva in till tyngdpunkten bättre med hans svåra bakben.




/ Jennie Orleifson

Vår ute

Solen skiner och det är vår ute idag!

Nu ska jag dra på mig ridbyxorna och bege mig ut för att träna några hästar!

Min plats

En arbetssam dag.

Förmiddagen gick åt till planeringsmöte och administrativt jobb. Jag har uppdaterat med nya artiklar i Khepri foders webshop och gjort det lättare att hitta bland produkterna. Efter det var huvudet slut.

Efter lunch gick vi en liten promenad. Easy fick följa med, det är ju trots allt hans födelsedag. 14 år blir lillgubben. Lite sällskap, som han inte brydde sig så mycket om, fick han av Roccos som Lina hade på släptåg. Gick längs med åkrarna som tillhör gården och spanade lite på vart vi ska ha hästarna på bete. Jag tror också jag har hittat min plats.

Min plats är ett ställe där man i tysthet kan komma bort från allt och alla för en stund och bara lyssna till naturen.
Jag har inte sett så nära på den, men energin som kom där ifrån kändes bra. Än så länge så låg det kvar lite snö och var ganska blött, men när det torkat upp lite bättre så man kan ta sig dit så ska det utforskas mera.

Jag och Maja jobbade vidare vid hand på ridbanan. Det går bara bättre och bättre så nu är jag riktigt sugen på att testa att rida skolorna i trav. Maja har sänkt sitt normaltempo i trav väldigt mycket. Tidigare gick det inte att göra något vettigt vid hand i trav för att man inte hann med helt enkelt. Nu är det en helt annan sak.





/ Jennie Orleifson

Gårdagens träning

I går kunde våran ridbana invigas på riktigt. Första gången för mig som jag har kunnat jobba över hela banan, som är snöfri!

Det blev lite träning inför invigningen/inflyttningsfesten som vi ska ha i slutet på maj.

Vi kollade lite hur hästarna kändes och vad de kunde klara av. 

Easy tände till ordentligt när han fick köra igenom trickregistret och kunde göra allt både när han skulle och inte. Han är så rolig för det är verkligen något han tycker är roligt även om det är lite jobbigt för kroppen hans. Vi avslutade med lite ridning enhändigt på blank stång i fejkdamsadel. Kändes nästan som att rida i en riktig damsadel, bortsätt från att man inte har samma säkra stöd. Men eftersom Easy jobbar i skritt så gick det fint.

Jag fick prova att jobba Maja på långa tyglar. Jag vet att hon har gjort det förut men inte jag. Jag har bara tömkört mycket med Easy. Men med Linas hjälp så gick det rätt okej. Vi avslutade med lite arbete vid hand med skolorna. Vi testade också att göra dem i trav vilket var spännande. När jag väl fick henne på plats i öppnan i traven fick hon ett underbart steg och det var så härligt att kunna gå bredvid. 

Idag blir det städning och sen lite jobb med hästarna. Ska jobba vidare med långa tyglar med Maja och trav arbetet vid hand. 




/ Jennie Oreifson

En blåsig lördag i april

Tredje dagen som det blåser storm här. Men solen skiner och det är ändå rätt okej att vara ute. 

Är lite trött efter en lång men mycket inspirerande dag i går. Lina var i Örebro och höll två mini-kurser.
Det är roligt att se hur fint framåt utvecklingen har gått för dem på en kort tid.

Sista minikursen blev lite längre än planerat eftersom vi blev stående vid hästens box och dissukterade och filosoferade. Kanske inte så mycket om häst och träning men väldigt mycket om sig själv, att börja förstå saker och se dem från ett annat perspektiv och energi flödet i kroppen. För mig är det väldigt bra att få lyssna och delta på sånt. Det öppnar upp och alltid dyker det upp något som ligger en nära.

Vi kom hem sent och efter att ha fodrat hästarna i mörkret så lyckades jag komma i säng lite efter midnatt. Idag blev det sovmorgon. Har sovit djup och kände mig utvilad. Så det var bra att jag kunde få någon timme extra denna morgon.

Förmiddagen har gått åt till att småpyssla lite. Ridbanan är nu helt snöfri och relativit bra upptorkad. Så jag har plockat bort lite bommar, en stol, en upphittad hovkrats mm och mockat den fin. Så om en stund ska jag och Lina ut och träna. 

Hallon fick ett litet träningspass. Det gick okej, men hon tyckte det var svårt att släppa när det blåste så mycket. Men det var bra att hon fick röra lite på sig och tänka lite. Hon stod hyggligt snällt på stallgången när jag skulle verka så det var skönt. Så nu har jag kommit runt alla hovar och i morgon ska jag försöka hinna "finlira" lite på alla fyra, sen är det bara att gå på nästa hästs hovar.





/ Jennie Orleifson

Kraftfull harmoni

Jag vill ha kraftfull harmoni


Jag vill inte ha en häst som lyder mig. Jag vill ha en häst som gör för mig om jag är värdig. 
Jag vill inte ha en trygg lugn häst som lyder min minsta vink.

Jag vill ha kraftfull harmoni. Storm ute på havet, otyglad eld, rivande vind, piskande regn, bitande kyla och olidlig hetta. Allt i ett enda flyt och total trygghet.

Ett med hästen. Ett med naturen.
En harmoni. En balans.

En häst med egen fri vilja som ger mig äran att följa med på oförglömliga resor i natur, kropp och själ.
En häst med livsgnistan lysande, strålande. En häst som vill samarbeta och inte bli dominerad. Två blir en.

Över stock och sten.
Genom eld och vatten.
För varandra.

En trygg relation med samförstånd, kommunikation och respekt.

Jag vill inte att hästen ska vara en del i min mänskliga vardag. Jag vill vara en del av hästens natur.



(Påbörjat projekt)



/ Jennie Orleifson

Sängen next!

Har varit mycket "icke dator tid" nu i dagarna = Mindre bloggande.

Jag har passat på att pyssla lite med Easy och umgås med familj som varit på besök.

Nu är det en trött Jennie som ska krypa ner i sängen!


/ Jennie Orleifson

Easy på plats

Nu börjar jag landa igen. Och det börjar Easy också göra.


Easy kom fram tjugo i elva igår kväll. Han var sig lik. Lite fundersam på vart han hamnat. Men boxen verkade bra och Roccos fick komma in som sällskap. 

I morse när jag skulle släppa ut dem hade Easy spån på ena sidan, skönt att veta att han kunnat koppla av så pass att han legat ner. Dock var höet inte så intressant.

Roccos fick gå ut till de andra och Easy släppte jag ut på ridbanan. Var helt perfekt, de kunde nå och hälsa på varandra men inte bråka. Såg även att han och Gormur lekte över stängslet. Så efter lunch när hästarna vandrat i väg och Easy stod själv och spanade så kändes det ganska givet att släppa ut honom tillsammans med dem. Roccos var först fram och hälsade och Easy gjorde ett hingst/dinosaurie skri ocg slog lite med ett ben sen travade han runt hela hagen för att kolla stängslet och de andra travade runt och sen var det lugnt.

Easy fick följa med först på en kort promenad och sedan en kort ridtur. Underbar känsla att kunna sitta upp på sin häst barbacka med bara halsring och rida iväg på ett för hästen okänt ställe och känna sig totalt trygg. En liten galopp blev det också :)

Och självklart så var det roligt att se mamma och pappa igen! De var så snälla och hjälpe mig att diska och dammsuga lite så nu är det fint i huset igen.

I morgon väntar fin besök från Stockholm. Storasyster kommer ut på besök, ska bli mysigt. En riktig familje helg.





/ Jennie Orleifson

RSS 2.0