Vatten?

Tänkte försöka lägga upp lite foton på gården, men internetet är inte tillräckligt samarbetsvillig för det.

Det känns lite bakåt i tiden när man bor i ett hus där det är 10-12 grader i huset på morgonen när man vaknar och med frusna vattenledningar.
Japp, det har frusit till någon stans. Får hämta hinkar med vatten från stallet för tillfället. Men i morgon kommer en rörmokare som ska försöka få liv i vattnet igen. Håller tummarna.

I morgon blir en pyssel dag och på torsdag kommer det ett litet gäng på fyra personer som är nyfikna på hästar och ridning.

Känner att en liten förkylning kan ligga på lur. Halsen har haft lite små känningar. Hoppas på en lindrig en.




/Jennie Orleifson

.


"Hemligheten med lycka är att beundra utan begär."
Allt blir bra till slut
och blir det inte det
så är det inte slut än
"Allt blir bra till slut och blir det inte det så är det inte slut än."
"Den som vill bli lycklig ska inte öka sina tillgångar, utan sänka sina anspråk."




Duktig häst

Tänkte att jag skulle försöka fota och kanske filma lite här på gården så ni får se hur det ser ut. Men vädret har varit lite jobbigt och det har varit mycket annat som ska försökas komma på plats.

Men trotts snö, kallt och blåst så hade jag och Maja vårt första "riktiga" träningspass i går. Vi jobbade med basic. Stå still, fram och ner, jämn böjning, tyngdpunkt och så vidare. Lite lätt arbete vid hand och longering i skritt och trav. Hon var så lugn och fin så jag kunde inte låta bli att sitta upp barbacka  en liten stund. Jobbade med formgivningen i halten. Något vi har haft stora problem med tidigare för att tålamodet att stå still och lyssna varit för dåligt. Men hon var verkligen jätte duktigt. Håller tummarna för att det tänker hålla i sig.



/Jennie Orleifson

Från regn till snö

Hallå igen!

Jag, mamma och Maja kom fram till vårt slutmål och mamma lyckades åka hemåt i måndags.
Från ett regnigt och lerigt Gotland till ett snöigt och kallt Västmanland.
Maja skötte sig fint i transporten så det var skönt.

Gården fin.
Det är dock lite små tufft att komma med sitt flyttkaos till någon annans, men inte värre än att man överlever ;)

Saknar dock Gotland lite, känns lite konstigt att befinna sig på en helt annan ort och tänka "Det här är mitt hem", Gotland är ju mitt hem. Men det här kommer nog så småningom kunna kännas som hemma, det är ett trevligt och trivsamt ställe.



/Jennie Orleifson

Flytt

Dåligt med bloggande just nu. Hinner inte riktigt med, flyttplaneringen kommer före. Fast det känns inte som att det finns någon plan riktigt ^^ 

Men i morgon blir det storpackning och städning av rummet. Jag hoppas också på att det inte tänker regna i morgon. Min ridkjol är nämligen så gott som klar så jag tänkte fota lite med den innan jag åker. Hoppas bara att lillasyster har tid att leka fotograf.

Ja vad kan man säga, det är inte länge kvar nu till flytten. Bara i morgon sen bär det av. Känns lite konstigt, men otroligt spännande.



/Jennie Orleifson

Allmän frid

Gäspade hästar i hagen och allmän frid. Alla verkade väldigt lugna och nöjda ut i hagen.
Lasttränade en kort stund. Maja var jätte duktig och verkade inte stressad över situationen som annars.
Eftersom det gick så bra så ville jag avsluta så. Vi övergick till lite T-Touch. Hon var så lugn och fin. Trotts mörker och lite ljud så var hon lugn. Hon blev lite distraherad ibland men var överlag väldigt följsam. Är väldigt nöjd med dagen.






/Jennie Orleifson

Söndag

Vi har haft en sjuk kalv, en av minstingarna. Det upptäcktes i går morse. Magen uppsvullen och kramper. Vi misstänker tarmvred. Var inge kul att se honom ligga och ha ont. Men i dag var det ingen förbättring så vi bestämde oss för att ta bort honom. Sorgligt, men det bästa som kunde göras med tanke på smärtorna. "Hälsade" lite efterråt, det var faktiskt en tröst att se honom så fridfull och fri från det ond.

En pigg Easy fick med ut på Heden (Lojsa hed där Gotlands vilda russ går) för en kanske sista ritt där. Vet inte om vi kommer hinna ut dit någon mer gång innan jag åker. Han var full av energi och ibland var det lite svårt att få honom att lyssna på halsringen, men det gick bra.

Maja fick ledigt. Gick inte så bra i går. Lät henne stå inne en stund för att hon skulle torka efter allt regn. Men när jag skulle ut och rida så var hon stressad och otålig och jag var inte i rätt balans för att orka hantera det. En dålig kombination helt enkelt. Idag fick hon ledigt och i morgon hoppas jag på att vi ska lyckas med lite lastträning.

Tiden tickar, en vecka kvar till avresan. Känner mig lite vimsig, men full av förväntningar!


Nu blir det en stunds avkoppling och försöka avsluta helgen på bästa sätt.







/Jennie Orleifson

Projekt

Just nu har jag ett litet projekt på gång.
Jag håller på med att översätta Marijke de Jongs eBook om Akademisk ridkonst från engelska till svenska.
Om ni inte har läst den så tycker jag att ni ska göra det. Engelskan är inte den svåraste.
Om inte annat så kommer den på svenska. När den blir klar vet jag inte, men håll ut ni som vill ha den svenska versionen. Under tiden är det inte fel att ladda hem den engelska gratis, så kan ni titta på bilderna och låta er inspireras under tiden.

Är lite sugen på att skriva en egen eBook, inte nödvändigtvis en faktabok. Ska bara komma på vad jag ska skriva..

Maja fick ledigt idag. Vi har jobbat så intensivt nu i flera dagar så jag kände att det var dags. I morgon blir det nog en tur i skogen om vädret är fint, sedan blir det att gå på transport träningen igen.

Hör hur regnet smattrar mot rutan, borde gå ut till hästarna och kolla läget och ta in Easy. Men det är segt att byta kläder och ta sig ut i det blöta. Det positiva är att jag inte behöver mocka Easys box i alla fall, den är redan klar. Så egentligen ska han bara tas in sedan är jag klar. Och ändå är det så segt att ta sig ut..



/Jennie Orleifson

Kommunikation och båt

Har jobbat mycket kommunikation med Maja nu i dagarna, inne. På stallgången och i boxen (som är ca 20 kvadratmeter), för att få henne att känna sig lugn och trygg där, plus slippa regnet ;)

Det blev ingen snö, utan en massa regn istället. Hade nog föredragit snö.

Ska hämta transporten och börja träna Maja på att bara stå i den, och förhoppningsvis äta. Känner mig lite orolig för hennes tålamod när det kommer till att stå i en stillastående transport i 3-3,5 h på båten. Så det är lika bra att testa henne lite här hemma. Och så är det skönt att få träna lite lastning så att det förhoppningsvis ska gå smidigt kl 6 på morgonen när vi ska flytta.

Någon som har erfarenhet av att transportera lite besvärligahästar långt, och med båt?




/Jennie Orleifson


Vinter

Är vintern på väg tro? Kallt och frost har vi här på Gotland i alla fall.

Funderar på att stalla in Easy, som inte är lika tålig som de andra två pälsbollarna. Samtidigt så är vädret väldigt fint, bara kallt. Får se hur jag gör med det hela.

Letade fram min gamla rockardvagn som jag fick till Easy för många år sedan. Vi har nog inte kört på runt ett år tror jag. Men igår blev det en liten tur. Lillasyster fick följa med som åksällskap och fint väder fick vi. Easy, som i början när jag började köra, var "travarhet" kom ihåg att det inte var trav längre, utan en trevlig liten tur med vagnen bara. Han lyssnade så otroligt fint, bästa kör turen vi haft tror jag. :)



/Jennie Orleifson

Lite skolor

Blev ett träningspass på ridbanan i dag. I början kändes det mesta fel. Hon ville inte släppa ner mig på inner sidan, vill inte lyssna på handens signaler med mera. Men sedan började det lossna lite. Hon började kunna slappna av lite och plötsligt gick det ju att rida hästen. Vi gjorde lite öppna/diagonal sluta/öppna/ diagonal sluta, en övning jag tycker väldigt bra om. Försökte mig på lite öppnor och slutor längsmed fyrkantsspåret som gick okej. Sen gjorde vi karén (fyrkanten) där vi fick till fina öppnor i skritten. Slutan var svårare, men i trav så gick båda. Kändes skönt och jag är nöjd med ridpasset.

Jag känner att jag börjar få separationsångest angående Easy, inte roligt alls. Känner alldeles för stort ansvar och kontrollbehov när det kommer till honom. Han är och kommer alltid vara speciell för mig så det här är svårt.. 

Och nu är det bara två veckor kvar till flytten. Spännande och en aning otäckt. Det är inte riktigt som att flytta 25 min bort. Men bra kommer det att bli, det tror jag helhjärtat på.



/Jennie Orleifson

Kjol



Detta ska bli min första ridkjol! Hoppas på att få den klar snart så det kan fotas lite. Har som tur är en snäll mamma som hjälper till när det blir lite klurigt.
Hitintills har jag betalat 20 kr för den, och det var för två knappar som jag köpte härom dagen. Härligt när man kan hitta gamla överkast bland farmors gamla grejer.




/Jennie Orleifson

Klippning

Typisk november-dag. Grått, regn och blåst.
Gick inte att måla något denna dag, men jag lyckades skrapa klart alla förnster som ska målas.
Så att så fort det har torkat är det bara att måla.

Jag fick en annan arbetsuppgift, under tak. Kalvklippning.
Sju styckna blev det och alla uppförde sig godkänt.
Jag är lite imponerad över hur vänliga dessa djur är. De är inte hanterade bara matade, pratade med och lite klappade. Ändå så var det inga större problem att ha dem uppbundna och köra med en klippmaskin över i stortsätt hela kroppen :)



Känner mig riktigt trött ikväll, kände mig redo att gå till sängs redan vid åtta tiden.
Sötsuget, eller mer tuggsuget är nästan outhärdigt. Känns som att jag måste äta hela tiden..

Låg på energi så blir det nog inte så mycket mer skrivet här i dag. Kan rapportera att Maja uppför sig bra på stallgången, bättre i boxen och börjar bli duktig på diagonalslutan.



/Jennie Orleifson

"Inga hovar, ingen häst"

Det var vad gamla hästkarlar brukade säga. Och visst stämmer det att hästens hovar måste skötas väl. Det är ju dem som har full kontakt med marken och får bära vikten från hästen.

Men hur är det med dina fötter? Även dem får stå ut med mycket belastning. Glöm inte att ta hand om dig själv också, inte bara hästen.
Jag var inne i Visby idag. Besökte Intersport som precis fått hem sin fotgjutnings maskin, för att göra stödjande sulor att lägga i skorna. Det var väldigt intressant och jag är nöjd över dem. Det visade sig att jag har mycket högre fotvalv på vänster fot än höger. Det hade jag ingen aning om. Men om jag står vanligt på plant golv så syns det ganska tydligt hur oliksidiga dem är. Tycker det är intressant hur oliksidig man är, inte bara i styrka utan även i kroppsform.

Man pratar ofta om att få hästen liksidig. Men det är lika viktigt att du själv försöker träna upp din liksidighet.

Här är ett intressant klipp om hästens liksidighet. Om du kollar vid tidpunkten 00.44 så får du se tre bilder på ett ansikte. Intressant tycker jag.



Om du har vägarna förbi östercentrum i Visby i morgon så vill jag tips om att göra ett besök på Intersport och göra en fotgjutning. De har kampanj på det så du får 100 kr rabatt, inte helt fel.



/Jennie Orleifson


Hyperflexion och social kontakt

Några artiklar från Horse Connexion som jag läst och tycker var lite intressanta

Hyperflexion/Rollkur

"Hästarna reds in i en Y formad labyrint och ryttaren valde om hästarna skulle gå till vänster eller till höger."

"Resultatet av studien visade att fjorton av de femton hästarna oftare valde den Y arm som de associerade med ridning i `normal´ form hellre än den arm där de reds i rollkur."

"Även om hästarna skrittade/travade långsammare när de reds i rollkur fann man ingen skillnad i hjärtfrekvens hos hästarna jämfört med när de reds i en normal form. Hästarna viftade däremot oftare med svansen eller gick med öppen mun när de reds i rollkur vilket anses vara tecken på obehag hos hästen."


(Bilden är från http://www.scandinavian-dressage.com/uk/DRF.html)

Social kontakt med andra hästar

"3 års ålder är alltså en kritisk ålder hos hästar när det gäller att utveckla olika typer av beteendestörningar."

"Resultatet visade att de hästar som var uppstallades i par tillbringade en hel del tid med diverse sociala aktiviteter. De hästar som stallades upp i individuella boxar tillbringade motsvarande tid med att gnägga, äta upp strömedlet i boxarna eller att vandra runt i boxarna."




/Jennie Orleifson

RSS 2.0