Fint avslut

Jag kan helt klart säga att i dag har det varit ett fint avslut av augustimånad, och sommaren också får man väl säga. I morgon går vi in i september och då känns det som att det inte går att hänga kvar vid sommaren längre. September är en höstmånad. Jag har redan nu i slutet av augusti känt hösten smyga sig på. Kvällarna har börjat bli mörkare och kallare. Löven har börjat tappa sin gröna glans och ser lite matta och trötta ut.
Visst är hösten på gång.
Men jag tänker inte klaga. Jag gillar hösten. Jag längtar efter att få plocka fram mina varma stickade tröjor, mysiga halsdukar och vackra stövlar.
Att sitta inomhus med levande ljus och en varm kopp choklad när mörkret omsluter huset.
Slippa flugor och andra kryp som gör en galen och kunna rida utan att bada i svett.

Ja, låt hösten komma!



Jag känner att jag börjar få tillbaka en skön rutin här i livet. Jag sover under bara tider och jag känner att jag har en mycket bättre energi och motivation. Jag äter på bra tider och jag orkar träna både mina två hästar och mig själv.

I dag behövde jag bara checka av från marken en gång åt vardera håll för att se att hon var följsam. Hon var jätte duktig så det var bara att sitta upp.
Vi skrittade ut bakom ladugården och placerade oss på en stubbåker för att träna vidare. Det gick helt okej i dag med. snäppet bättre mot i går, så hon gör små fram steg från gång till gång.

Vi fick också tillfälle att träna hennes kalvfobi.
Hon tyckte på håll att de var ett gäng riktigt otäcka varelser som gick i hagen. Men när vi kom närmare upptäckte hon att de var ett gäng ganska små otäcka varelser. Och när kalvarna flydde när hon kom närmare blev hon nästan lite mallig att de var  mer rädda för henne än hon för dem. 
Men efter att hon frustat och skrämt dem blev jag full i skratt. Hon blev så kaxig så att hon medvetet började skrämde kalvarna när hon tyckte de var för nära. Såg så roligt ut.

Efter kalvfobiträningen återgick vi till arbetet. Det var lite svårare nu, jag tror att hon tyckte att vi var klara för dagen. Men vi fortsatte en liten stund till. Prövade lite trav och det gick fint. Men jag saknar att rida i sadel, det är lite svårt med balansen i bland. Speciellt när man ska försöka balansera sig själv och försöka hjälpa hästen att hitta sin balans.

Men inom en månad om jag har tur så kommer jag ha min sadel. Blir så lycklig när jag tänker på den (sneglar bort mot hyllan där stigbyglarna till nya sadeln står..) och ser verkligen fram emot att få börja rida i den.
det ska också bli riktigt spännande att prova den på Easy. Jag har bara haft den på Maja. Det bästa hade varit om den funkar på honom med.

Hur var det mina bra sovvanor? Så går det när man hamnar framför datorn sen kväll..
Bäst att pysa i säng.


/Jennie Oreifson

Kick off

I dag var det "kick off" på en ny temavecka. Kan inget annat säga än att det gick bra.

Tycker det är så underbart att ha hästarna här hemma, jag trivs mycket bättre och hästarna verkar även dem tycka att det är trevligt.

Jag började med arbetet i halten som vanligt. Hon svarade jätte fint. Gjorde några i gång sättningar åt båda hållen sedan satt jag upp.
Det fortsatta arbetet från ryggen gick lite bättre i dag om man jämför mot i går. Hon lär sig snabbt. Hon ryckte fortfarande i tyglarna, men inte lika mycket som vid förra passet. Hon slog nästan ingenting med huvudet, så det har helt klart blivit bättre. Vi fick faktiskt till några riktigt fina i gång sättningar.
Även tyngdpunkten var lite lättare att flytta i dag.

Eftersom hon var så duktig ville jag inte tjata för mycket så vi skrittade ut några minuter. Var mysigt att komma ut med henne en liten sväng. Blir inte så ofta.

Easy fick lite Ttotch i dag. Han svarade så fint och var jätte duktig. Tror verkligen att det är en bra metod för att hålla i gång hans kropp utan att anstränga den för mycket.

Kort sammanfattat så har det här varit en bra dag.





/Jennie Orleifson

Vilket väder!






Haglet riktigt vräkte ner för en liten stund sedan, och några ordentliga åsk-knallar fick mig att hoppa till.

Men nu verkar regnet, som haglet övergick till, avta och det ser ut som att solen kämpar för att få ge oss lite ljus och värme.

Funderar på om Maja kommer torka tills jag ska rida, eller om jag borde ställa in henne på tork i Easys box i ladugården..



/Jennie Orleifson

Vill ha!

De här stövlarna vill jag verkligen ha!



Finns hos Cavalos.



/Jennie Orleifson

Ridbanan

Tänka sig vad allt kan ändras snabbt.

I dag har varit en jätte bra dag. Jag har hunnit med i stort sätt allt jag velat.

Hästarna tyckte tydligen att det var lite för lite mat i hagen och lite för mycket mat utanför den. Så i går kväll var de på rymmen. Men det ledde till något bra för mig. För nu går alla tre hästarna hemma hos mig på gården. Tycker det är skönt att ha dem hemma, även om det bara är några hundra meter bort till stallet de stod vid förut.

Arbetade Maja på grannens ridbana. Vi jobbade med kapson och bett. Hon var lite ofokuserad ibland, men det gick ändå bra att jobba. Vi fick börja med det vanliga jobbet i halten. Hon ville inte riktigt ge efter i början, men det lossnade ganska snabbt och hon var jätte duktig. Provade även lite öppna och sluta i båda varven och det var okej.

Sedan satt jag upp och gjorde samma sak i halten som vi gjorde från marken. I dag kunde hon lyssna betydligt bättre än i fredags på stubbåkern. Men hon har en del hyss sig för. När jag ber om böjning vänder hon ofta bak hela huvudet till mig och på de bra dagarna nosar där eller liknande och på de dåliga dagarna försöker hon bita mig i foten..
I dag var en relativt bra dag.
Hon brukar också rycka ner huvudet och även slå med det. Men det har blivit lite bättre och vi kämpar vidare för att kunna göra detta lugnt och fint i god balans.

Jag tycker fortfarande det är lite svårt med att flytta tyngdpunkten, känns som att hon inte riktigt ger efter där. Och ger man mer tryck tar hon ofta ett steg bakåt. Vi får jobba vidare där med.

Det blev även en liten trav i vardera varv. I högervarvet har det helt okej, kändes riktigt bra vissa stunder. Det känns som att jag hittar tajmingen för halvhalterna rätt bra nu när jag är mer medveten om hur viktigt det är.
Det blev inte alls någon konflikt som vi annars brukar hamna i.

Vänstervarvet var lite svårare, men vi lyckades tillslut få till det rätt bra där med.
Fick känslan av att det var här vi skulle sluta, så det var bara att lyssna på den känslan och hoppa av och ge massor av beröm.



"Edison failed 10,000 times before he made the electric light. Do not be discouraged if you fail a few times."



/Jennie Orleifson

Vecka nummer två

Jag kommer att fortsätta att bygga på arbetet jag gjort under den här veckan.
Jag kommer börja med att kontrollera om hon svarar fint från marken. Gör hon det inte börjar vi med det. Svarar hon fint sitter jag upp och ber om samma sak fast från ryggen.
*Fram och ner
*Jämn böjning genom kroppen
*Bröstkorgsrotationen
*Få med den inre höften
*Flytta tyngdpunkten bakåt
*Komma fram i skritt med det inre bakbenet inklivande till tuyngdpunkten
Kommer vi så långt under veckan att det känns bra så går vi vidare till att hitta formen i halten som ovan, för att sedan komma fram i skritt och försöka bibehålla formen i rörelse.
Jag kommer arbeta med bett kombinerat med kapsonet tror jag. Jag ska försöka tänka på min hand och tajmingen. Min hand är lite för oskolad, men jag ska försöka ha den i åtanke och göra mitt bästa för att använda den på ett korret sätt.
I slutet av veckan, fredag till söndag, kommer jag att delta på kursen "Bli oberoende på hästryggen" som arrangeras på Ekeskogs gård.
Jag och Mariana ska då titta på lite olika modeller på kandarstänger och min hand. Så under dessa dagar får vi se vad arbetet kommer bestå av. Jag kommer troligtvis vara väldigt inspirerad av det vi får göra där och kommer nog vilja fortsätta hemma med det.
Något mer spännande är att jag ska leda två pilates-pass under kursen. Scen-skräck som jag lider av så kommer det bli en viktig prestation för mig och mitt självförtroende.
/Jennie Orleifson
Jag har börjat planera temavecka nummer två.

Jag kommer att fortsätta att bygga på arbetet jag gjort under den här veckan.
Jag kommer börja med att kontrollera om hon svarar fint från marken. Gör hon det inte börjar vi med det. Svarar hon fint sitter jag upp och ber om samma sak fast från ryggen.
*Söka sig fram och ner
*Ställa sig och böja sig jämnt genom kroppen
*Bröstkorgsrotationen
*Lägga lite mer vikt på ytterframben för att få fram inner höften
*Flytta tyngdpunkten bakåt
*Komma fram i skritt med det inre bakbenet inklivande till tuyngdpunkten

Kommer vi så långt under veckan att det känns bra så går vi vidare till att hitta formen i halten som ovan, för att sedan komma fram i skritt och försöka bibehålla formen i rörelse under en längre period.
Jag kommer arbeta med bett kombinerat med kapsonet för det mesta.
Jag ska försöka tänka på min hand och tajmingen.
Min hand är lite för oskolad, men jag ska försöka ha den i åtanke och göra mitt bästa för att använda den på ett korrekt sätt.

I slutet av veckan, fredag till söndag, kommer jag att delta på kursen "Bli oberoende på hästryggen" som arrangeras på Ekeskogs gård.
Jag och Mariana ska då titta på lite olika modeller på kandarstänger och min hand.
Så under dessa dagar får vi se vad arbetet kommer bestå av. Jag kommer troligtvis vara väldigt inspirerad av det vi får göra där och kommer nog vilja fortsätta hemma med det.

Något mer spännande är att jag ska leda två pilates-pass under kursen.
Scen-skräck som jag lider av så kommer det bli en viktig prestation för mig och mitt självförtroende.


(Våran ladugård)




/Jennie Orleifson

Ledigt

I dag har det inte varit mycket häst på schemat. Har varit ute och åkt. Först har jag sett när min lilla syster spelade fotbollsmatch, sedan blev det en liten tur inne i Visby. Efter det blev det att se fotbollsmatch när storebror spelade.

Har faktiskt inte varit i stallet i dag. Såg hästarna fridfullt betande i hagen när vi körde förbi på vägen hem.

Men sen ringer min farbror, som hästarna står vid, och säger att hästarna är i hagen här vid min gård för att de tydligen varit på rymmen. Svårt att kolla stängslet i mörkret. Så i morgon blir det ut och säga god morgon till pollarna =)



/Jennie Orleifson

Ekeskogs gård

I går var jag med Maja på Ekeskogs gård och jobbade en stund i ridhuset. Jag hade lånat ett släp med ordentlig bakbom och en icke gnisslande bakläm, så lastningen och transporteringen gick okej.

På plats i ridhuset blev det mest jobb i halsringen, vid hand och uppsutten. Det gick bra tyckte jag. Hon hade dock lite svårt att bara koppla av och va. men jag är ändå nöjd med kvällen.

I dag var jag på förmiddagen tillbaka på Ekeskogs för att fota Mariana när hon jobbade sina hästar. Det är väldigt intressant, med båda hästarna. Jag känner att jag får ut så mycket av att se och lyssna, speciellt när hon rider sitt kallblod Peilo. Tycker det dyker upp mycket som jag känner igen hos mig och Maja. Skillnaden är att Mariana har kunskap nog att reda ut det mesta. 

Jag åkte i alla fall hem, full av inspiration
Men det blev inte mycket gjort av vårat pass i dag inte. Jag försökte, men Maja var inte alls med på noterna. Hon ville bara hem till stallet och kompisarna..

I dag var en sådan dag när jag känner mig så ensam ute i Levide utan någon att fråga om råd. Utan ridhus eller ridbana. Och jag börjar ibland undra om jag verkligen ska ha en häst som Maja, kanske är hon för svår? Kanske skulle jag ha haft en enklare häst?
Jag kände mig okunnig och oskolad uppe på ryggen i dag och jag önskade bara att allt vore lättare..
Då läser jag på Twitter:
Don't wish it were easier, wish you were better. - Jim Rohn

De orden träffade så rätt på något vis. Och nog önskar jag i dag att jag vore bättre!
Jag har i alla fall mina stigbyglar att titta på och som får mig att med ett leende drömma om min sadel som är på gång :)





/Jennie Orleifson

Dag tre

I går var alltså dag tre. En dag då regnet öste ner. Jag letade fram regnstället och gummistövlarn och cyklade i motvind och spöregn till stallet.

Jag kände mig lite tapper faktiskt. Som tog mig till stallet på cykel i det vädret och jobbade Maja.
Vi jobbade en väldigt kort stund, och det gick jätte bra. Hade inte båda varit plaskblöta så hade jag suttit upp och jobbat halten från ryggen.

I kväll ska jag åka med häst till Ekeskogs. Blir nog att träna lite halsringsjobb och ska kanske prova på lite olika kandarstängar.



/Jennie Orleifson

Delade vägar

Efter att jag började rida och träna Akademisk ridkonst så har jag ibland funderat över likheter och olikheter som finns/fanns mellan ridkonsten och den moderna tävlingsdressyren.

En av orsakerna till att jag tyckte så bra om ridkonsten och bestämde mig för att ägna mig åt den var på grund av kunskapen kring övningarna.
Jag tyckte om att få veta vad jag gjorde och varför.
Jag har upplevt under min tid som engelsk ryttare att instruktören talade om vad man skulle göra men inte varför. Jag märkte att jag hade mycket lättare att lära mig hur jag skulle göra när jag visste varför.
Det fick mig att börja tänka själv och hjälpte mig att lättare kunna arbeta vidare själv mellan lektinerna.

Jag tycker också om att övningarna har ett syfte. Med övningar tänker jag mycket på skolorna så som öppna, sluta, diagonal sluta, renvers, samling, de högre skolorna så som levade och skolor ovan mark. Dagens övningar har även dem ett syfte, men för mig ligger dem inte på samma nivå. När övningarna inom ridkonsten uppstod för flera tusen år sedan så kunde kvalitén på övningarna vara livsavgörande. De var tvungna att låta inskolningen av hästen ta tid för att få bra kvalitet på övningarna så det inte skulle uppstå problem på krigsfältet.  

Innan ridningen blev ett fritidsnöje så var hästen livsviktig för människorna inom jordbruk, transport och krig.



Krigshästarna var väl skolade för att kunna följa sin riddares minsta vink under strid. Övningarna som uppstod hade ett viktigt syfte, att stärka hästen så han kunde orka bära upp riddaren och med smidighet och styrka röra sig över krigsfältet där han kämpade på liv och död för sig själv och sin riddare. Hästen har inte längre samma livsviktiga betydelse för människan, men är ett älskat djur av många.

Medan jag fortfarande red engelskt så tyckte jag att dressyren gick lite åt fel håll. När du kom upp på hög nivå så var det tvång på skarpt bett (kandarstången), och hästen skulle dessutom ha ett bridongbett inknölat i munnen. Kravet på sporrar satte sig också på min hjärna. Självklart är det handen som håller tyglarna som avgör hur skarpt bettet är. Det jag tyckte var fel var tvånget av de skarpa redskapen

När jag kom till Ekeskogs gård i januari fick jag börja jobba en del hästar på kandarstång. Det gav mig mer kunskap om redskapet och har gjort att min inställning till den har ändrats. 
Jag fick lära mig hur den ovana hästen skolades in på kandarstång genom att ridas med kandarstången kombinerat med kapson eller bridongbett. Och där har vi det, kandarstång kombinerat med bridongbett, precis samma som i modern tävlingsdressyr.

Men här känner jag hur gammal kunskap har förlorats. Inom Akademisk ridkonst eftersträvar man att kunna plocka bort bridongbettet eller kapsonet för att kunna rida enhändigt på blankstång (med blankstång menas att man bara rider mer kandarstången), medan man i tävlingsdressyren har fastnat i övergångs perioden.

Att man kombinerar kandarstången med kapson eller bridongbett är för att kunna hjälpa hästen med ställning och böjning. Du kan inte ställa eller böja hästen med en kandarstång.
Under övergångsperioden lär du hästen att forma sig korrekt efter sittsen, så att du kan använda den i stället för kapson eller bridongbett vid ställning och böjning.
Tävlingsdressyren använder bridongbettet just för att kunna ställa och böja hästen eftersom de inte skulle kunna göra det om de bara red på kandarstången eftersom hästarna inte är skolade att forma sig efter sittsen på det viset.
För mig känns det som att det är på grund av lathet (och för många ovisshet) som tävlingsdressyren sitter kvar med kandarstång och bridongbett, att det tar för långt tid och är för svårt att utbilda hästen att bara gå på kandarstång.

Man pratar också inom tävlingsdressyr att skänkelvikning är en lösgörande övning för hästen. Men jag har hört instruktörer säga att det bara är bortkastad tid att låta hästen springa på diagonalen och korsa benen.
Jag själv har inte tillräckligt med kunskap för att säga om den gör nytta eller ej.
Men jag satt en dag och funderade lite. Vart kommer skänkelvikningen i från? Finns det någon liknande övning inom ridkonsten?
Jovisst finns det!
Diagonal sluta. I den diagonala slutan rider man in på diagonalen. Hästen är ställd i rörelsens riktning, med bakdelen lite innanför det tänkte spåret (Hästen går i en sluta, fast på diagonalen i stället för fyrkantsspåret). Hästen ska kliva ordentligt in med det yttre bakbenet, och måste då "kliva undan" och placera det inre bakbenet innanför det tänkta spåret.
Alla skolorna (Öppna, sluta, diagonal sluta och renvers) är lösgörande.
Skulle det kunna vara så att skänkelvikningen är en förenklad version av diagonal sluta?


/Jennie Orleifson

Dag två

(Detta inlägg skrevs i går, tisdagen den 24 augusti -10)

När jag cyklade till stallet regnade det i dag, ett väldigt lätt och fint regn kombinerat med solsken. Jag såg en underbart vacker regnbåge på himmelen. Den hade en hel båge och var väldigt skarp i färgerna.
Var tvungen att stanna cykeln och beundra detta vackra naturfenomen.



I dag jobbade jag Maja med samma arbete vid hand som i går. Det var ett bra träningspass som testade mitt tålamod och lugn. Det var ganska så blåsigt och Maja hade svårt att fokusera på uppgiften i bland.
Jag har känt mig väldigt stabil och lugn nu den senaste veckan, och det känns så mycket bättre att arbeta med hästarna då.
Jag tycker att hennes tålamod var väldigt bra. Det känns som att hon kunde vänta på signalerna och följa dem, i stället för att ta alla signaler som kommandot framåt. Känner mig nöjd med dagens pass, i morgon blir det samma arbete vid hand i halten. Går det bra kommer jag sitta upp om det känns bra och göra samma haltträning från ryggen.



/Jennie Orleifson

Vecka nummer ett, dag ett

Då var den första veckan i gång på mitt projekt tema-veckor.
Jag har valt att jobba med arbete vid hand den här veckan. Jag kommer fokusera på halten, i den mån de går att stå stilla med tanke på insekterna. Jag kommer i huvudsak jobba med kapson, formgivningen i halt och i gång sättning i skritt några få steg.
Om träningen ger ett snabbt och bra resultat så kommer jag eventuellt i slutet av den här veckan även göra samma övning, fast från ryggen. Men det är bara om jag fått bra kvalitet på övningen.
Det jag kommer fokusera på mest i övningen är (Steg för steg):
*Söka sig fram och ner
*Ställa sig och böja sig jämnt genom kroppen
flow-x: hidden; overflow-y: hidden;">*Lägga lite mer vikt på ytterframben för att få fram inner höften
*Flytta tyngdpunkten bakåt
*Börja skritta där hon kliver in till tyngdpunkten
Målen jag har för stunden är:
*Ge efter när jag ber om fram och ner
*Få en jämn böj genom kroppen
*Kunna förflytta tyngdpunkten mellan frambenen lättare
*Lägga tyngdpunkten bakåt lättare
*Få henne att vänta och inte ha för brottom
(Det här inlägget skulle ha varit ute i går, men hade problem med internetet)

Då var den första veckan i gång på mitt projekt tema-veckor

Jag har valt att jobba med arbete vid hand den här veckan.
Jag kommer fokusera på halten, i den mån de går att stå stilla med tanke på insekterna.
Jag kommer i huvudsak jobba med kapson, formgivningen i halt och i gång sättning i skritt några få steg. 

Om träningen ger ett snabbt och bra resultat så kommer jag eventuellt i slutet av den här veckan även göra samma övning, fast från ryggen.
Men det är bara om jag fått bra kvalitet på övningen. 

Det jag kommer fokusera på mest i övningen är (Steg för steg):

*Söka sig fram och ner
*Ställa sig och böja sig jämnt genom kroppen
*Lägga lite mer vikt på ytterframben för att få fram inner höften
*Flytta tyngdpunkten bakåt
*Börja skritta där hon kliver in till tyngdpunkten

Målen jag har för stunden är:

*Ge efter när jag ber om fram och ner
*Få en jämn böj genom kroppen
*Kunna förflytta tyngdpunkten mellan frambenen lättare
*Lägga tyngdpunkten bakåt lättare
*Få henne att vänta och inte ha för bråttom

Jag var vid stallet i dag. Det var en bra tidpunkt att jobba på. Är man vid stallet för sent så är det många knott och myggor som gärna vill gnaga på människor och hästar, och då är det svårt att stå stilla och få någonting gjort.
Men vi kunde stå i halt och jobba med det från listan här över.
Det gick bra. Men något vi verkligen måste träna på är att hon ska ge efter för kapsontrycket när jag ber om fram och ner, för i nuläget så går det lite trögt. Men jag tyckte ändå att det hade blivit lite bättre mot slutet av träningspasset.

Jag har också strukit några böcker som jag tror inte kommer komma till så stor användning:
*Fyra hästar som jag lärt känna, av Peer Werner Vogel
*Hästar berättar, av Tamara Baltzar
*Den skadefria hästen, av Amanda Sutton
*Från tävlingstravare till ridhäst, av Lillian Holmer
*Min vän hästen, av Bonnier Carlsen
*Från ryttare till ridhäst, av Gitte V. Naldal
*Frihetsdressyr och cirkuslektioner, Franco Gorgi
*Dansa med hästar, Klaus Ferdinand Hempfling
*Tänk som din häst, Michael Peace & Lesley Bayley
*Berömda hästar -förr och nu, av Lucy Berman
*Berömda stuterier från hela världen, av Monique & Hans D Dossenbach och Hans Joachim Köhler
*Stora boken om hästar & ponnyer, av Tamsin Pickeral
*Hovvård, av Fritz Rödder



Kandarstång

Som ni kanske ser så håller jag på att redigera min blogg. Den är inte helt klar, så det kan vara lite rörigt på sina ställen.

Jag har börjat planera den kommande veckan. Planen är att vi ska jobba med arbete vid hand. Jag hoppas att det inte kommer vara så mycket insekter under träningspassen för då kan jag jobba mycket med halten. Är insekterna där så kommer troligen varken Maja eller jag kunna fokusera på jobbet. Då får arbetet anpassas mer till övningar i rörelse.

Jag ska försöka låna en transport på torsdag så jag kan åka iväg med Maja till Ekeskogs gård och träna lite Akademisk ridkonst. Om hennes sår i mungipan tillåter så ska jag prova att rida lite på kandarstång. Det har vi inte gjort på flera månader tror jag. Ska bli intressant att känna på. 

Jag är väldigt sugen på att köpa en egen kandarstång, och måste då hitta ett par nya släta lädertyglar så jag har till stången och till kapsonet. Jag har hittat tyglar för 250 kr, men tänkte fråga er om ni vet någon bra web-shop som har billiga eller om ni hittat någon begagnad på nät-annons?

Jag ska få låna ett Escuela bett, det blir kanon för då kan jag se om Maja ska ha den storleken som jag tror.

Bettet jag ska låna är inte till salu och är rostfri. Själv letar jag efter ett svart.

Escuela bettet finns i svart:


(Bild från Kaupre ridsport)

Det är rätt snyggt tycker jag. Fast helst vill jag ha något av dessa:

Akademiskt bett:


Eller

Renässans bett:


(Samtliga bett är från Markus ridsportsbutik)

Jag tror att det kommer bli ett svart Akademiskt bett med mässingknapp. Men vi får se när det väl är dags.



En snabb vecka

Sen lördagkväll. Snart har ännu en vecka försvunnit. Jag som hade planerat att planera mina tema-veckor nu i dagarna. Det har inte hunnits med. Fy på mig.
Men jag tror att i morgon blir en bra fixardag. Plocka lite på rummet, jobba lite med Marianas hemsida och planera i alla fall min första tema-vecka =)
Ikväll blir det nog lite snabbläsning av diverse böcker från min lista (Somnar troligen efter första sidan). Tänkte kolla igenom några som jag är tveksam till om jag kommer få användning för. Se om de kan plockas undan helt eller leta upp de sidor eller kapitel som innehåller något intressant.



Vapenlinjen

Igår jobbade jag Maja på min grannes ridbana. Hon var brunstig som bara den, men inte så sur och grinig som hon ibland kan bli vid brunsttider.

Jag tyckte det gick fint. För det första så kunda jag rida hela vägen genom inkörningen till gårdsplanen, över gårdsplanen mellan ladugården och stallet och ut på ridbanan. Nog tyckte hon det var läskigt som vanligt, men jag tror det är första gången jag kunnat rida ut dit, och inte behöva hoppa av och leda sista biten.

Ridbanan hade kvar sitt läskiga hörn, men det gick ändå okej. Började med att longera lite i alla gångarterna. När vi kommer till galoppen lyssnar hon fint på pussljudet och fattar galopp och bryter av med en gång. Det gör mig inget, jag är bara glad att hon fattar galopp på signal och inte springer in i den.
Sedan red jag med kapsonet. Jobbade på volt. Öka och minska. Öppna och sluta. Jag har märkt att jag har betydligt lättare att få de olika skolorna om jag tar hjälp av vapenlinjen.

Jag kan berätta att det var en riktig häftig upplevelse att rida med lans. Jag fick prova på det på Ekeskogs på Hannas heta P.R.E sto Megara. Innan jag visste något om vapenridning så tänkte jag bara på tornerspelsshowerna (Du kan läsa lite om dagens tornerspel och även om tornerspelens uppkomst här.). 

Men Hanna talade och visade hur man använde skolorna för att hästen skulle bära upp lansen. Lansen ska bäras av ryttarens högra hand medans tyglarna hålls i en enhandsfattning i vänster hand. Hästen ska hjälpa till att bära upp ryttaren och lansen med hjälp av skolorna.
Så om du rider på fyrkanten i till exempel det högra varvet så ska lansen alltid vara riktad rakt fram.
I början fattade jag ingenting av det, men sen tändes min glödlampa.
Lansen ska vara parallell med, i mitt fall, väggen. Och genom att placera lansen växelvis till höger och vänster om hästens hals så ska hästen växla mellan öppna och sluta. 
Håller du lansen till höger om hästens hals måste den gå i sluta, flyttar du över lansen till vänster om hästens hals måste den gå över i öppna för att inte störa vapenlinjen.
I vänstervarv blir det lite tvärt om, eftersom du håller kvar lansen i högra handen och tyglarna i den vänstra.
Så om du håller lansen till höger om hästens hals i det här varvet så blir det en öppna och håller du den till vänster blir det en sluta. Jag hoppas ni förstår lite av vad jag skriver om.


Här är en rätt tydlig bild på när Hanna rider Megara som lämnar fri väg för lansen i en sluta.

Men man behöver inte rida med lans för att utnyttja vapenlinjen, och man behöver inte heller rida längs med fyrkanten. När du rider utan lans utgår du från din mage. Så magen ska peka i den riktning som annars lansen skulle ha gjort. Jag tycker det är ganska bra att ha vapenlinjen i åtanke när jag rider skolorna, för jag får då lättare en bild av hur jag vill att hästen ska placera sig och jag får lättare att sitta i öppna- respektive slutasits.

Vi jobbade även en del med traven, ett tappert försök att få Maja att inte springa på för mycket och bara skjuta med bakbenen i stället för att bära. Utan kunna länga sig fram och ner utan att öka farten. Det gick väl inte så bra, hon lyssnade inte riktigt och jag kom på mig själv med att låsa handen alldeles för mycket i kapsontygeln.
Det är svårt att rida på kapson!
Ibland fick vi till det en väldigt kort stund, men det var svårt. Både för mig och för henne. Hon är en häst som är väldigt het och framåt, och stark. Samtidigt är hon en väldigt känslig häst. Jag orkade inte bråka, så jag knäppte loss tyglarna och gjorde om dem till en halsring. När jag gick upp i trav var det en helt annan trav! Jag kände mig väldigt förvånad. Det fanns mer bärkraft och hon vågade vila lite mer på steget.Det kändes inte så stressigt och hon försökte inte längre springa iväg även om hon ibland hade ett lite för högt tempo.
Den där halsringen slutar aldrig att förundra mig.
Jag provade även en galoppfattning i vardera varv, när jag ännu hade kapsontyglarna  på. Hon var jätte duktig. Detta var första gången som jag faktiskt våga rida lite i galopp. I vanliga fall brukar vi fatta galopp och jag berömer. Oavsett hur galoppen blir. Hon har/har haft en väldigt negativ inställning till galoppen. Men det verkar som att det börja släppa lite nu. Vi red ett halvt varv i galopp och jag vågade be henne om att bibehålla gångarten, inga problem. Det är då en duktig liten häst jag fått tag på.

När vi var tillbaka vid stallet lyckades jag även raspa några tag på bakhovarna trotts diverse irriterande kryp.





Böcker

Jag har nu letat fram en bunt hästböcker som ska gås igenom lite snabbt för att se vilka jag kan ha nytta av i mina tema-veckor.

*Fyra hästar som jag lärt känna, av Peer Werner Vogel
*Hästar berättar, av Tamara Baltzar
*Den skadefria hästen, av Amanda Sutton
*Från tävlingstravare till ridhäst, av Lillian Holmer
*Min vän hästen, av Bonnier Carlsen
*Från ryttare till ridhäst, av Gitte V. Naldal
*Frihetsdressyr och cirkuslektioner, Franco Gorgi
*Dansa med hästar, Klaus Ferdinand Hempfling
*Tänk som din häst, Michael Peace & Lesley Bayley
*Berömda hästar -förr och nu, av Lucy Berman
*Berömda stuterier från hela världen, av Monique & Hans D Dossenbach och Hans Joachim Köhler
*Stora boken om hästar & ponnyer, av Tamsin Pickeral
*Hovvård, av Fritz Rödder

E-books:
*Academic Art of Riding, av Marijke de Jong (Du kan själv ladda ner den GRATIS här!)


Jag har inte någon bok om Akademisk ridkonst ännu, men jag har ett häfte som kallas:
"Den Akademiska Ridkonstens skola" Med del 1-5 i. Texten är av Pernilla Näslund som skrivit ner när Katrin Wallberg guidat läsarna i Stallmagasinet år 2004.

Jag har även mitt teoriblock som jag haft under min praktikanttid på Ekeskogs gård.

Och så har jag ju kära internet.

Kom gärna med tips på böcker, filmer, e-books, youtube-klipp, tidningar, hemsidor!


Hösten

Nu kan jag faktiskt börja längta lite till hösten.
Har alltid tyckt att det varit en underbar tid på året att rida på, om man bortser från de regniga dagarna som ibland kan bli många och långa..
Jag tycker det är så skönt med lite höst efter sommarens hetta. Att kunna rida med en långärmad tröja utan att svettas eller frysa, slippa alla små äckliga flugor och andra kryp s om irriterar både hästar och människor med sin närvaro och att känna att hästen orkar röra sig utan att bada i svett.

Men idag är det ännu augusti, en sommarmånad om du frågar mig. Även om man vissa dagar kan andas in lite höst i luften.  Och augusti innebär att det fortfarande finns onödigt många kryp som irriterar. 

Jag jobbade lite med T-team på Easy för att mjuka upp hans kropp, men han hade det lite svårt att koncentrera sig på grund av krypen.

Eftersom det slutat regna så blev jag lite sugen på att jobba Maja också, specielt eftersom hon gjorde ett kanonpass med halsringen igår. Men hon var alldeles för irriterad för det, på grund av krypen. Igen. 
Jag hade också tänkt fortsätta med verkningen av hennes hovar, men kände att det inte var någon idé att ge sig in på det. Får hoppas att det är lite bättre förutsättningar i morgon för både arbete av häst och hovvård.

Jag har också fått tag på ett par stigbyglar till min sadel som jag ännu med längtan väntar på.


(Bilden från Kaupre ridsport)

Dem i mässing ska jag ha. Ska se om jag kan ta mig till butiken någon dag eller om jag får be dem skicka dem med posten. Och när jag har dem hemma ska jag titta på dem och drömma om sadeln ^^


Vilken dag!

Idag har det hänt lite känns det som, äntligen! Jag har haft det lite tråkigt här hemma nämligen.

Det var tänkt att jag skulle jobba lite här hemma med att måla, men så fort jag satt foten utanför dörren började det regna.. Så det fick vara. Istället så har jag varit duktig och sökt ett jobb som Djurskötare på en gård för kor. Låter som ett jätte bra jobb som skulle passa mig. Så nu håller jag tummarna hårt!

Sen har jag varit på besök på Ekeskogs gård också, vilket alltid är lika härligt och inspirerande.
Just nu pågår det ett barnridläger "Ridkonst för barn" som du kan läsa om här.
Det är Mariana Melin som i huvudsak leder lägret med hjälp av Hanna Engström. Mitt uppdrag var att fota några av barnen när de red privatlektion för Mariana i ridhuset. Barnen var i ålder mellan 9-12 skulle jag tro och red på stora snäll hästar. Det var så roligt att se de små ryttarna uppe på de stora hästryggarna, med fyra tyglar i en hand och spöet i den andra. De utförde skolorna öppna och sluta i skritt och trav och gjorde även sluta i galopp.
Det var helt otroligt.
Jag önskade att jag börja med Akademiskt ridkonst när jag var så ung. Ändå ska jag inte klaga, jag började ändå seriöst när jag var 19,5 år. Jag är så tacksam över att ha hittat in på denna konstform, och att jag gjort det i relativt tidig ålder och inte om 20-30 år. Det finns så mycket att lära så jag känner att jag behöver all tid jag kan få.

En till härlig händelse var att jag nu skrivit på papper och är nu offisiellt ägare på hästen Mallig, som min kära lilla Maja tydligen var registrerad som. Mallig eller inte för mig kommer hon alltid vara Maja.

Jag fick även veta att min sadel ska börja tillverkas, tjoho! Hoppas de syr snabbt ;)

Det var skönt att få träffa och prata lite med dessa underbara hästmänniskor, och så var jag borta ett snabbt vänd vid praktikantbostaden som jag bott i för att hälsa på allas vår älskade Mustang. Mustang är en underbart gosig och social katt som bodde med mig, Maja och Katrine i huset och han var vår lilla älskling!






Temaveckor

Jag har funderat lite på att börja jobba enligt temaveckor. Till exempel:

Denna vecka: Arbete vid hand, fokus bröstkorgsrotation i halt och skritt
Nästa vecka: Arbete vid hand, fokus skolorna i skritt
Veckan där på: Trickträning

Ni förstår hur jag menar va?

Jag vill jobba med så mycket olika saker så det känns som att jag bara hinner med några få "inriktningar" och att det inte blir klokt gjort.

Det känns lite ensamt här ute i Levide, utan människor som jobbar med akademisk ridkonst som man kan ställa frågor till, hämta inspiration från och få hjälp och tips av. Jag börjar sakna studiemiljön på Ekeskogs gård, så nu är det hög tid att ta tag i det själv här hemma.

Jag hoppas på att genom dessa tema veckor bli mer noggrann och befästa olika moment bättre.

Några olika områden jag ska försöka köra teman på:

*Bröstkorgsrotation, vid hand
*Skolorna, vid hand
*Trickträning
*Kommunikation, från marken
*Halsring, vid hand
*Bröstkorgsrotation, uppsutten
*Skolorna, uppsutten
*Halsring, uppsutten


Troligen kommer jag specificera och ibland även kombinera de olika. Till exempel kommer nog trickträningen och kommunikationen hamna under samma vecka. Medan halsridning vid hand troligen kommer delas upp till exempel halsring vid hand, bröstkorgsrotation. Och halsring vid hand, skolorna.

Jag ska försöka att vara duktig och blogga om mitt projekt, med början nästa vecka. Denna vecka ska jag jobba på som vanligt, känna efter vilket tema jag vill börja med och planera lite inför de kommande veckorna. För att försöka få ut så mycket som möjligt under dessa veckor ska jag försöka hitta olika böcker, filmer, videoklipp och annat man kan på nytta av.

Har ni något bra tips på vart man kan hitta något lärorikt "studiematerial"? Och då gärna inte allt för dyrt eftersom alla pengar just nu hamnar i spargrisen för min sadel.



Skogstur

Idag var min goda vän Linn på besök. Vi red en tur i skogen med Maja och Easy, barbacka och bettlöst på båda. Jag upptäckte i går att Maja hade ett sår i ena mungipan, så bettet blev uteslutet och kapson blev det i stället. Hon lyssnade väldigt bra på kapsonet och båda hästarna var lugna och fina. Turen var riktigt härlig, lugn och rogivande. Inte för varmt i luftenoch en svag vind blåste bort de flesta flugorna.



Motivation

Just nu känns det lite dåligt med motivationen. Ändå går träningen rätt okej. Men jag har ingenting som pushar.

Jag har dock Hanna-kursen att se fram emot i mitten av september. Det ska bli härligt att intensivstudera lite ridkonst!

Kubb-spel och grillning

I går fick jag med mig min lillasyster till stallet. Hon har inte ridit så mycket, men jag tänkte att vi kunde ut och skritta en liten mysig sväng. 

Det blev ingen ridning på grund av att grannen spelade kubb och grillade. Hästarna tyckte det var det värsta de varit med om tydligen. Maja gick knappt att leda, så jag tog Easy i stället. Men han var knäpp han med.. Det blev ingen ridtur. Jag fick rida Easy en liten stund på gräsplätten utanför stallet, och han gick utåt ställd nästan hela tiden. På slutet lyckades jag få honom att ställa sig efter volten och söka sig lite fram och ner. Så det var ju trevligt i alla fall. men synd att vi inte fick någon skogstur. 

Först blev jag lite frustrerad över att allt blivit förstört och jag missade en kvälls ridning. Jag har nämligen en liten fix idé när det kommer till den dagliga träningen av häst. Jag vill helst att hästen tränas sex gånger i veckan. Får hästen vila två dagar eller mer så får jag dåligt samvete och tror att hästen ska tappa alla sina muskler och att jag kommer få börja om från början igen för att bygga upp dem.
Men i går lyckades jag ta ett djupt andetag och tänka att det inte gör något, jag kan ändå inte göra något åt situationen. Troligen så skulle inte ridningen göra någon nytta i alla fall på grund av all stress.

Idag däremot så var han lugn som en filbunke och kunde inte ha varit snällare när han lät en liten fyra årig tjej rida på honom. Blir stolt och varm om hjärtat när jag ser honom lugn och tryggt bära runt ett sådant litet barn.


I morgon ska det bli spännande, då ska jag och Easy resa tillbaka till medeltiden i Visby och rida runt där med några goda vänner. Det ser jag fram emot.
(Maja i halsring)



RSS 2.0