Alla kungens hästar

"Om man kommunicerar med vilda hästar, talar de sällan om ledarskap. Men de talar ofta om överlevnad."

Citat ur Alla kungens hästar

(Bilden är här ifrån)


Jag håller på med att läsa Emelie Cajsdotters bok "Alla kungens hästar".

Den sätter lite snurr på tankeverksamheten. Den har fått mig att fundera lite extra på relationen mellan häst och människa, över hästars beteenden men även om mig själv.

Något hon skriver om när hon beskriver en flock är att det inte finns någon flockledare. Alla i flocken har sin egna arbetsuppgift som har med deras personlighet att göra och alla tillför någonting för att flocken ska fungera och överleva.

"För ett flyktdjur är det nödvändigt att i god tid upptäcka en eventuell fara, och när så sker, redan vara i rörelse. Då allt detta händer inom loppet av en sekund, finns det inte tid för tvivel eller inbördes osämja. Varje flockmedel måste veta sin plats."

Bråk kan uppstå om man släpper ihop hästar med liknande personlighet där båda "vill åt" samma position. Det kan även uppstå konflikter när hästarna ifrågasätter varandras förmågor för att försäkra sig om att hästen är på rätt position.

Jag är helt med på det här och tycker att det låter förnuftigt, att det inte finns någon flockledare utan alla jobbar som ett team med olika positioner som de är bra på.

Några av positionerna är:

Spejare, denna häst ser man ofta i täten. Spejarens uppgift är att upptäcka faror och varna andra. Denna position kräver snabbhet, omedelbara reflexer och förmågan att kunna fatta rationella beslut. Spejaren är ofta ett sto med mycket erfarenhet.

Försvarare, denna häst ska se till att försvara flocken genom direkt angrepp om spejaren misslyckas med sin uppgift. Försvararens uppgift är också att samla och ena flocken. Det krävs styrka och det är ofta en hingst på denna position.

Vi människor utser oftast Spejaren eller Försvararen till flockledare.

"Dessa positioner är direkt knutna till flockens överlevnad, samt innebär en stor fysisk ansträgning. Om tillgången till föda är begränsad, måste de följaktligen äta först."

Omhändertagare och fostrare, denna position innebär att ta hand om de unga eller skadade flockmedlemarna. 

Det finns även minnesbärare, Koordinator och många många fler.



/ Jennie Orleifson

Kommentarer
Postat av: Johanna

Det är en intressant bok, annorlunda.

Mitt sto är helt klart spejare.

2011-02-22 @ 08:15:33
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Ylva

Jag tycker det passar bättre med "roll" eller "funktion" än med position. Att tala om position är fortfarande vårt mänskliga hierarkitänkande som spökar tror jag...

2011-02-23 @ 15:53:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0